Dostupni linkovi

Ruski ambasador: Skripalj i njegova ćerka u kritičnom stanju


Ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovenko izjavio je da je primio diplomatsku notu u kojoj se navodi da su Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija u kritičnom stanju.

Prema njegovim rečima, britanske vlasti prikrivaju ostale detalje te da ova informacija “nije dovoljna” za Rusiju,, javlja RIA "Novosti", a prenosi Rojters.

“Britanske vlasti kriju medicinske procene od nas, nemamo pristup pacijentima, niti mogućnost da razgovaramo sa doktorima, kazao je Jakovenko.

“Niko nije čak ni objavio fotografiju (Skripalja). Možda su živi, možda nisu, možda se uopšte ništa nije desilo. Od nas se očekuje da sve prihvatimo sa poverenjem, što je neprihvatljivo”, dodao je ruski ambasador.

Odnosi Velike Britanije i Rusije pali su na najniži nivo od kraja Hladnog rata zbog napada nervnim agensom na Sergeja Skripalja, bivšeg ruskog agenta za Zapadu, i njegovu ćerku Juliju u gradu Solzberiju na jugu Engleske 4. marta.

Britanske vlasti su saopštile da je reč o nervnom agensu koji je proizvela sovjetska armija.

Britanski ministar inostraih poslova Boris Džonson je kazao da je “prilično verovatno” da je napad naredio lično ruski predsednik Vladimir Putin. Premijerka Tereza Mej je naložila proterivanje 23 ruskih diplomata iz Londona za koje je rekla da su špijuni koji deluju pod diplomatskom zaštitom.

Moskva je negirala bilo kakvu umešanost u napad tvrdeći da je London fabrikovao čitav slučaj kako bi podstakao antirusku histeriju, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG