Dostupni linkovi

Premijer Izraela impresioniran Pompeom


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu (Netanjahu) napisao je na Twitteru da je "vrlo impresioniran" novoizabranim šefom američke diplomatije Mikeom Pompeom (Majk), dosadašnjim direktorom Centralne obavještajne agencije (CIA).

"Tokom mojih sastanaka s Pompeom bio sam vrlo impresioniran njegovim sposobnostima i iskustvom. Vjerujem da ćemo u njegovoj ulozi državnog sekretara takođe vrlo dobro sarađivati", naveo je Netanyahu.

On je iznio tu ocjenu za manje od 24 sata nakon što je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump (Tramp) odredio Pompea za državnog sekretara, ali nije pominjao dosadašnjeg državnog sekretara Rexa Tillersona (Reks Tilerson), prenijeli su izraelski mediji.

Trump je u utorak na Tviteru prenio da je otpustio Tillersona i da će ga zamijeniti Pompeo. Potrebno je da njegovo postavljenje odobri Senat.

Smatra se da Pompeo (54) veoma podržava Izrael. Njegov odnos prema Iranu je skoro identičan Trumpovom i Netanyahuovom koji tvrde da nuklearni sporazum između te zemlje i šest svjetskih sila mora značajno biti poboljšan ili poništen.

XS
SM
MD
LG