Najnovije vesti
Vesti Hronika
Prevarant “Smajli” dobio četri i po godine zatvora

Prevarant “Smajli” dobio četri i po godine zatvora

Dragana Đokovića (50) danas je u Specijalnom sudu osuđen na četiri i po godine zatvora zbog kriminalnog udruživanja i prevare.

Presuda Foto: Alo.rs / Arhiva
Presuda

Osim zatvora kažnjene je i da plati pet miliona dinara. Presudom je potvrđena optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal.  Đokoviću je na teret stavljalo da je zajedno sa sada osuđenim, Dejanom Femićem (37) i  Bogdanom Bogdanovićem (35) tokom septembra 2015. prevarom od vlasnika tri menjačnice “Pan“, “Studio eksterni“ i „Alvađo“ u Beogradu na ime kupovine deviza preuzeo 395.755,00 evra, a njima predavao imitaciju dinarskih novčanica.

Osuđeni Femić i Bogdanović su sa Tužilaštvom za organizovani kriminal zaključili sporazume o priznanju krivičnog dela. Bogadanović je sklopio sporazum na jedinstvenu kaznu u trajanju od dve godine i pet meseci i novčanu kaznu od dva miliona dinara, a Femić je oglašen kriviim i izrečena mu je jednistvena kazna zatvora u trajanju od tri godine i novačna kazna takođe od dva miliona dinara. Njihova priznanja krivice korišćena su kao dokazi protiv Đokovića.

Utvrđeno je da su okrivljeni u torbama umesto dinara koje su trebali da predju za uzete devize stavili uglavnom papir. Novac je bio podeljen u svežnjeve ali tako da su na vrhu i dnu svakog bile novčanice od 500, 1.000, 2.000 i 5.000 dinara. Između su bili isečeni komadi papira. Njihove dimenzije odgovorale su pravom novcu, a na hartije na zadnjoj strani prevaranti su odštampali “kreativna radionica”, a na prednjoj znak “smajli”.

Suđenje Đokoviću završeno je efikasno jer je on bio u bekstvu do 25 aprila 2016, kada je uhapšen u Baru,a kasnije je izručen Srbiji. Đoković je krijući se u Crnoj Gori koristio lažno ime Dejan, a za vreme potrage boravio je sa devojkom u iznajmljenom stanu u barskom naselju Šušanj. On i tužilaštvo imaju pravo žalbe na ovu prvostepenu presudu.