Najnovije vesti
Vesti Svet
"ZLOČIN PROTIV DRŽAVE" Makedonski paralament danas glasa o uvođenju albanskog kao drugog ZVANIČNOG JEZIKA

"ZLOČIN PROTIV DRŽAVE" Makedonski paralament danas glasa o uvođenju albanskog kao drugog ZVANIČNOG JEZIKA

Zakon o upotrebi jezika, koji predviđa uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika u Makedoniji, prva je tačka dnevnog reda današnje sednice Sobranja, a Ivan Stoilković, poslanik Demokratske partije Srba, kaže da je reč o pokušaju vladajuće većine da na silu i bez odgovarajuće procedure uvede dvojezičnost, čemu se njegova stranka protivi.

Skoplje Makedonija protest Foto: Georgi Licovski / EPA;
Skoplje Makedonija protest

Stoilković za Tanjug kaže da taj zakon ne samo da izlazi iz okvira Ustava Makedonije, već je i izvan okvira najliberalnijih tumačenja Ohridskog sporazuma.

Stoilković kaže i da je reč o aktu koji predstavlja samo uvod u tzv "tiransku platformu" projektovanog federalizma ustavno pravnog poretka.

Lider DPS navodi da je ta partija, a to je, kaže, i njegov lični stav, protiv pokušaja donošenja ovakvog neustavnog i praktično neprimenjivog zakona.

Ponovio je da ni DPS, ni on kao poslanik ne žele da učestvuju, niti će učestvovati u, kako navodi, "zločinu protiv makedonske države i makedonskog naroda".

Ivan Stoilković, poslanik u Sobranju, lider Demokratske partije Srba (DPS)
Foto: Promo / Promo
Ivan Stoilković, poslanik u Sobranju, lider Demokratske partije Srba (DPS)

- Naše mišljenje nismo i nećemo promeniti povodom tzv. Zakona o dvojezičnosti, zato što procenjujemo da je on ne samo što je štetan po političku stabilnost države, nego je u suprotnosti i sa elementarnim nacionalnim interesima srpskog naroda u Makedoniji - naveo je Stoilković.

Prema najavama iz vladajuće koalicije, Makedonija bi do kraja ove sedmice mogla da dobije Zakon o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u upotrebu u toj državi i to bez debate o više od 35.000 amandmana koje je na taj zakon podnela najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE.

Foto: Georgi Licovski / EPA;

Poslanička grupa VMRO-DPMNE, koja inače bojkotuje rad Sobranja, najavila je svoje prisustvo na današnjoj sednici parlamenta tokom rasprave o ovom zakonu.

Odbacivanje više hiljada opozicionih amandmana najavio je juče predsednik parlamenta iz redova albanske DUI, Talat Džaferi, nakon sastanka sa šefovima svih poslaničkih grupa.

Džaferi će, kako se očekuje, to učiniti uz obrazloženje da svaki od amandmana osporava ustavnost zakona i da parlament u ovoj fazi nema nadležnost da proceni da li su zakoni u skladu s Ustavom.

Neizvesno je, međutim, kako će u slučaju odbacivanja amandmana postupiti VMRO-DPMNE.

DPMNE je, inače, bila pobednik poslednjih vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji, ali je vlast formirala drugoplasirana, do tada opoziciona SDSM Zorana Zaeva, koja je ušla u koaliciju sa albanskim partijama tek nakon što je prihvatila tzv "tiransku platformu", koja je predvidela određene uslove političkih partija Albanaca da podrže makedonsku vladu.

Predlog zakona nameće obavezu da se albanski jezik koristi u svim institucijama vlasti na državnom i lokalnom nivou.

Makedonski je službeni jezik na teritoriji cele države i u međunarodnim odnosima.

Zoran Zaev
Foto: Anadolu Agency / RAS Srbija
Zoran Zaev

Ovaj, kao i prethodni zakoni o jezicima, poziva se na Peti amandman na Ustav Makedonije, koji predviđa da "drugi jezik", koji govori najmanje 20 procenata građana, može da se koristi u službenoj komunikaciji.

Cenzus o brojnosti ispunjavaju samo pripadnici albanske nacionalnosti.