Mičel: Kosovo ima pravo da formira snage, to nije pretnja

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel pozvao je obe strane da ispune obaveze iz Briselskog sporazuma.

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2018.

11:52

Mičel: Kosovo ima pravo da formira snage, to nije pretnja
Foto: Tanjug, Dragan Kujundžiæ

Osim toga, Mičel je tokom konferencije za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naveo da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i da to ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima.

"Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe i niko nema pravo da zabrani Kosovu da razvija takve strukture", rekao je Mičel.

Mičel je kazao da SAD podržavaju to pravo Kosova, ali i naglasio da je za to neophodna promena ustava.

On je rekao da to zahteva mnogo posla i da su se SAD angažovale "vrlo blisko sa ljudima u Prištini oko toga".

Mičel je rekao da je razgovor sa predsednikom Srbije bio "otvoren i veoma dobar" i da su razgovarali o Kosovu, bezbednosti i sigurnosti regiona i ekonomskoj saradnji.

"Želimo da se vratimo na staru stazu tesne bliskosti i saradnje SAD i Srbije. I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije, u skladu i u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom, cilj svih nas i radujem se saradnji sa predsednikom Srbije i njegovim timom na razvijanju tih ciljeva", rekao je Mičel .

Kako je rekao, njegova osnovna poruka jeste to da su SAD privržene partnerstvu sa Srbijom.

“Hvala Vučiću na dobrodošlici i gostoprimstvu. Imali smo otvoren i veoma dobar razgovor. Ovo je moja prva poseta Balkanu i bilo je veoma važno da dođem u Srbiju“, naveo je Mičel.

Kako je naveo, nedavno je obeleženo 100 godina otkako su SAD stale uz Srbiju i podržale je u borbi u Prvom svetskom ratu, kada se i zavijorila srpska zastava na Beloj kući.

"Vudro Vilson ju je je stavio kao simbol solidarnosti sa saveznicima i pozvao Amerikance da se mole za srprski narod", rekao je on.

Istakao je i da je stotine hiljade Srba emigriralo u SAD, obogativši tamošnju kulturu, da su američke kompanije u Srbiji zaposlile 18.000 ljudi i da pomažu Srbiji da bude konkurentna, da dve zemlje saradjuju i na vojnom planu i da su SAD za 10 godina dale Srbiji milijardu dolara pomoći.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa Vesom Mičelom imao dobar, otvoren, sadržajan i bitan razgovor za odnose između Srbije i SAD, ali i pozvao sve da pronađu međunarodni akt prema kojem je dozvoljeno formirati vojsku Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: