Najnovije vesti
Vesti Politika
Srbi najviše veruju Putinu, a iznenadiće vas koji im je drugi omiljeni svetski državnik

Srbi najviše veruju Putinu, a iznenadiće vas koji im je drugi omiljeni svetski državnik

Građani Srbije imaju najveće poverenje u ruskog predsednika Vladimira Putina u poređenju sa još šest svetskih državnika, pokazali su rezultati istraživanja Agencije "Faktor plus" i beogradskog lista "Politika".

Putin02_RAS_foto mitar mitrovic Foto: M.Mitrović / RAS Srbija
Putin02_RAS_foto mitar mitrovic

Prema anketi sprovedenoj od 9. do 13. marta, poverenje građana Srbije u Putina iznosi 58 odsto.

"Politika" navodi da to nije iznenađujuće, budući da je Putin godinama najpopularniji strani lider u Srbiji, o bilo čijim istraživanjima da je reč i po bilo kakvoj metodologiji da su rađena.

Naročito visoki procenti za njega, koji su išli i više od 70 odsto, dobijaju se kada se ispitanicima postavi pitanje tako da moraju da se odluče za jednog od ponuđenih kandidata.

Putin pa Angela Merkel

Na drugom mestu, građani Srbije "izglasali" su nemačku kancelarku Angelu Merkel (42 odsto), a na trećem mestu je kineski predsednik Si Đinping (34 odsto). Američki predsednik Donalad Tramp je na četvrtom mestu (22 odsto), britanska premijerka Tereza Mej na petom (16), na šestom predsednik Francuske Emanuel Markon (16) i na sedmom predsednik Truske Redžep Tajip Erdogan (7).

Angela Merkel
Foto: Omer Messinger / EPA;
Angela Merkel

U nedelju, 18. marta, građani Rusije odlučiće ko će biti na čelu najveće zemlje sveta u narednih šest godina, a prema svim istraživanjima, dosadašnji šef države Vladimir Putin zadržaće predsedničku funkciju.

Prema anketi državnog Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja, poverenje u Putina u decembru je dostiglo maksimum za 2017. godinu - 57,7 odsto.