14. mart  2018. 10.55  | Izvor: RTV (Predrag Ćurčija)

Počelo orezivanje trešanja

ODŽACI -

U karavukovačkom Agrodunavu, u najvećem zasadu trešnje u Zapadnoj Bačkoj, počelo je orezivanje . Stručnjaci kažu da je ovo jedan od najvažnijih poslova u voćnjaku i zato treba voditi računa o izgledu svake sadnice.

Svaku od šesnaest hiljada trogodišnjih sadnica trešnje zasađenih na deset hektara treba pažljivo pregledati i zatim izvršiti orezivanje, kako bi došlo do pravilnog razvoja stabla i na kraju dobrog roda.

sljiva orezivanje jpg

Danijel Grujić i ekipa iskusnih rezača već su završili orezivanje na oglednom polju, a sada je pred njima još veći posao.

"Uglavnom ove pod oštrim uglom odstranjujem i ostavljam ove na čep. Tu će biti rod, i gledamo da formiramo sprat. Ove grane što su pod lepšim uglom ostavljam da bi opstale prilikom roda, da ne bi pucale. Ovima samo sečem vrhove radi rasta, a ove pod oštrim uglom izbacujemo", objašnjava Grujić.

"Rezidbu vršimo u zavisnosti od broja ljudi... sad ih je više, možda za jedno deset do petnaest dana, ako nas vreme posluži. Posle toga sledi zaštita preparatima na bazi bakra, da bi se dezinfikovale te rane od krojenja", kaže Jelena Vidojković, zaštitar bilja u Agrodunavu.

Sorte Kordia, Ferovia i Regina i još tri koje su uzete kao oprašivači pokazale su se kao izuzetno rodne na oglednom polju, a u novom zasadu koji još nije u punom rodu očekuje se takođe dobar rod, jer je voćnjak na izuzetnoj poziciji uz Dunav sa dobrom mikroklimom i zaštitnim pojasom, tako da do sada nije bio izložen bolestima.

Samo zdrava i dobro upakovana trešnja ima siguran plasman, kažu u Agrodunavu.