• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU nam "zaledila" poglavlje 33!?

Izvor mondo.rs

Otvaranje novih pregovaračkih oblasti verovatno tek na leto. Čeka se ocena napretka naše zemlje. Pojedine države članice čekaju strategiju za proširenje, navodi beogradska štampa.


Bugarska je, kao predsedavajući EU u prvoj polovini ove godine, proces proširenja na Zapadni Balkan najavila kao jedan od svojih prioriteta, ali kako sada stvari stoje, Srbija bi nova pregovaračka poglavlja mogla da otvori tek u junu, neposredno pre nego što Sofija završi svoju misiju, saznaju "Novosti".

U ovom trenutku tri poglavlja - 9 (finansijske usluge), 13 (ribarstvo) i 33 (finansijske i budžetske odredbe) "krčkaju" se već više meseci u Evropskom savetu. Neka od njih su, tehnički, mogla da budu otvorena još u decembru, ali u Briselu nije postojala politička spremnost za to. Očekivanja su, zatim, bila da bi bar u martu neka od njih mogla da stignu na dnevni red, ali ni to se neće dogoditi.

Uz to, poglavlje 33 je od decembra - "zaleđeno"! Naime, najtvrđe jezgro članica je izrazilo određene primedbe, zahtevajući da se, zasad, raspravlja samo o oblastima 9 i 13, navodi list.

"Rasprava o poglavljima se vodi usporenim ritmom, a razlog za to je taj što najskeptičnije članice pre svega očekuju da vide sadržaj Paketa proširenja, odnosno redovnog izveštaja Evropske komisije, koji će biti predstavljen sredinom aprila. Tek tada, ukoliko u ovom dokumentu bude zaključeno da je Srbija ostvarila zadovoljavajući napredak, mogu da se očekuju otvaranja novih poglavlja", ističe za "Novosti" izvor iz samog vrha Evropskog saveta, podsećajući da se od Srbije očekuje konstantno napredovanje u okviru poglavlja 23, 24 i 35, koja se odnose na vladavinu prava i Kosovo.

U međuvremenu, Srbija je upravo dostavila evropskim institucijama svoju pregovaračku poziciju za poglavlje 18, koje se odnosi na statistiku.

"Odmah krećemo u pripremu usaglašene pregovaračke pozicije Evropske komisije i Evropskog saveta za ovo poglavlje, koje će uskoro biti pridruženo trima ostalima, s ciljem da neka od njih budu otvorena u junu", zaključio je izvor lista.

Srbija je dosad otvorila 12 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, dok su dva privremeno zatvorena.

Šefica tima u pregovorima sa EU Tanja Miščević kaže da će Srbija do kraja marta biti u potpunosti spremna za otvaranje pet poglavlja. Ona je najavila da će Beograd uskoro "poslati" u Brisel i poglavlje 30, koje se tiče ekonomske i monetarne unije. Među uslovima za zatvaranje ovog poglavlja je i članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Pristupanjem EU, Srbija će praktično ukinuti sve sporazume o slobodnoj trgovini zaključene sa trećim zemljama, kao i sporazume o ekonomskoj saradnji koji u sebi sadrže klauzulu najpovlašćenije nacije.

Tagovi

Komentari 17

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Саша

Много неки загуљен бројј.

cruelmil

Citajuci ovaj tekst dolazim do zakljucka da nas politicari koji zagovaraju ulazak u EU u stvari nama ekonomski NE isplati da ulazimo tamo.

Neki

@cruelmil Zadnja recenica u tekstu. Ukidanje statusa povlascene nacije u trgovini odnosi se na nasu trgovinu sa Rusijom. Dok god Putin bude na vlasti sankcije nece biti ukinute. Samo naivan moze da poveruje u pricu nasih politicara da bez sankcija Rusiji mozemo da udjemo u EU. A i kad udjemo tamo, ako udjemo, pitanje je da li ce i nama dopustiti bahato ponasanje poput nekih clanica danas.

special image