Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Vukotić: SPONA se neće mešati u politiku

Vukotić: SPONA se neće mešati u politiku

Srpski pokret nevladinih asocijacija (SPONA), koji okuplja nevladine organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata, ponovo je aktiviran.

Dusko Vukotic Veterani RS Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Dusko Vukotic Veterani RS

Mada se u javnosti već stekao utisak da će upravo SPONA biti jedna od važnih karika patriotskog bloka, čije formiranje u Republici Srpskoj najavljuje predsednik RS i lider SNSD Milorad Dodik, predsedavajući SPONA Duško Vukotić uverava da asocijacija neće biti deo političkog patriotskog bloka.

SPONA na sastanku s Dodikom
Foto: Srna / Srna
SPONA na sastanku s Dodikom

- Ovo nije politički blok, nego nam je namera da napravimo što širi front, da bismo, pre svega, sa aktuelnom vlašću ušli u institucionalne pregovore za sistemsko rešavanje problema boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i njihovih porodica. Nemamo nameru pozivati članstvo da glasa za bilo koga, ali imamo nameru da jačamo blok kako bismo mogli da pritišćemo aktuelnu vlast da ostvarimo programske ciljeve zbog kojih smo i osnovani – tvrdi Vukotić.

On ističe da SPONA okuplja nevladine organizacije kojima je cilj očuvanje Republike Srpske i njenih nadležnosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

- Članice SPONA su Organizacija porodica poginulih boraca i nestalih civila, Savez RVI RS, Savez logoraša i Veterani RS. Priključile su nam se i organizacije „Čast otadžbine“ udruženje iz Beograda, a čine ga oficiri vojske i policije i neki ljudi iz političkog vrha kada se stvarala RS. Tu su i Potomci veterana RS, Ratni veterani Nevesinja, Studentski savez Pravnog fakulteta, a očekujemo i Udruženje „Garda Panteri“, kao i „Vukove sa Drine“. Nismo pozvali kolektivne članice Boračke organizacije RS , jer ne želimo učestvujemo u „razvaljivanju“ te organizacije. Što se tiče samog političkog patriotskog bloka, mi ne ulazimo u motive njegovog formiranja – kaže Vukotić.

Dodik mističan

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je da bi narednih sedmica trebalo da počnu pregovori oko formiranja patriotskog bloka u RS, koji bi bio odgovor na „probosansku politiku Saveza za promene“.

Dodik je rekao i da očekuje da će patriotski blok činiti ne samo političke partije, već i nevladine organizacije, ali nije precizirao o kojima je reč.

Istovremeno, posle prošlonedeljnog susreta sa predstavnicima SPONA, iz njegovog kabineta je saopšteno da je tokom sastanka razgovarano o potrebi formiranja sveopšteg patriotskog bloka u Srpskoj.