Albanske diplome po Briselskom sporazumu?

J. Ć.

14. 03. 2018. u 09:26

Rektor univerziteta u Nišu Dragan Antić tvrdi da se pri nostrifikaciji dokumenata poštuju propisi

Албанске дипломе по Бриселском споразуму?

SPORENjA Niški univerzitet

NA OPTUŽBE grupe profesora koje su se ovih dana pojavile da je na Univerzitetu u Nišu od 2012. do 2016. godine nostrifikovano blizu 200 diploma Albanaca koje su stečene na fakultetima u Albaniji, Makedoniji, ali i na Kosovu i Metohiji, i to bez provere njihove verodostojnosti, rektor tog univerziteta Dragan Antić kaže da je sve urađeno po zakonu. On pojašnjava da su se diplome sa Kosova, bez obzira na zvanični stav Republike Srbije da ne priznaje nezavisnost te države, priznavale po specijalnoj proceduri na osnovu uredbe Vlade Srbije i Briselskog sporazuma.

- Postoje akti koje su regulisali tu materiju. To je uredba Vlade Srbije, na osnovu odgovarajućih međudržavnih ugovora, odnosno Briselskog sporazuma - rekao je Antić za "Novosti".

On ističe i da nema uvid u pismo koje je navodno grupa profesora uputila Ministarstvu prosvete, u kome tvrde da su diplome izdavane suprotno zakonima i traže da država preispita da li je bilo zloupotrebe u ovom postupku.

Međutim, iako su po zakonu, sa nostrifikacijom diploma sa Kosova ne slaže se određeni broj profesora Univerziteta u Nišu.

- Meni je nelogično da, ako Kosovo ne priznajemo kao državu, priznamo njihove diplome i ja sam na Senatu uvek glasala protiv tih diploma, bez obzira na to što postoji preporuka Ministarstva da se priznaju. Rektor se poziva na Briselski sporazum, ali ja sam decidirana, ako ti ne priznaješ moju državu, zašto onda tražiš nostrifikaciju diplome te države - kaže dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu Jadranka Đurović Todorović.

Dragan Antić

Što se tiče tih diploma, ali i onih iz Makedonije i Albanije, Todorovićeva pojašnjava da je za njihovo priznavanje do pre nekoliko meseci rektor određivao komisije, nakon čega je promenjen zakon po kome Univerzitet može diplomu da nostrifikuje samo za dalje školovanje, ali ne i za zapošljavanje.

U tu namenu formira se, pojašnjava ona, komisija koja je pri Ministarstvu prosvete, što je, kako tvrdi, smanjilo broj zahteva iz tih zemalja za nostrifikaciju diploma.

- Ono što je karakteristično jeste da se obrazuje kompetentna komisija koja predloži u velikom broju slučajeva i polaganje dodatnih ispita. E sad, da li su oni polagani ili nisu, kada i kako, to ne znam, to je u kompetenciji Univerziteta - navodi ona.


PRIZNALI 30 DOKUMENATA SA KIM

Optužbe su se u javnosti pojavile zbog, kako se navodilo, masovnog priznavanja diploma Albanaca stečenih na fakultetima u regionu, navodno bez provere verodostojnosti, što bi mogao da bude unosan biznis.

Prema nezvaničnim informacijama, na Univerzitetu u Nišu je od 2012. priznato 30 diploma sa fakulteta na KiM, 20 iz Albanije i više od 100 iz Makedonije.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Раде

14.03.2018. 09:56

Браво за госпођу Јадранку Ђуровић Тодоровић!!! Да нас је бар више таквих .

Jovan

14.03.2018. 10:45

Da potsetim: Briselski sporazum nema pravno obavezujucu snagu zakona. Osim toga, zanimljivo je odakle Anticu svojevrsna privilegija uvida u detalje dokumenta iz Brisela kada se on do sada drzi daleko od ociju i usiju javnosti ?!

ProdaneDuse

14.03.2018. 13:27

Na jugu već dugo prodaju nekretnine Albancima i izdaju državljanstva. Sad rešili i da naprave "akademske građane" od Albanaca. A be batko, sakam gi pare ko slatko

Dragutin

14.03.2018. 14:45

Ocito je da pojedinci u dzavnim ustanovama ne priznaju i krse Ustav i zakone drzave Srbije. Potpisite Narodnu Rezoluciju za spas Kosova i Metohije...

Stole nezaposleni

15.03.2018. 11:53

Moja draga profesorka Jadranka.Samo čvrsto profesorka,nemojte da dozvolite da zbog njihovih diploma mi ostanemo bez posla.Živim u Bujanovcu,zaposeli su sve budzetske funkcuje s tim diplomama.