Najnovije vesti
Vesti Svet
Nemački sindikati pozivaju na štrajk radnika javnog sektora

Nemački sindikati pozivaju na štrajk radnika javnog sektora

Nemački sindikati pozvali su na "štrajkove upozorenja" u javnom sektoru ovog meseca, nakon što su državna i lokalne vlade odbacile njihove zahteve za povećanjem zarada.

Berlin foto wikipedia Foto: Bleppo / Wikipedia
Berlin foto wikipedia

Sindikati koji predstavljaju oko 2,3 miliona radnika javnog sektora, traže povećanje zarada od šest odsto ili najmanje dodatnih 200 evra mesečno u narednih godinu dana.

Međutim, poslodavci nisu izneli svoju ponudu uprkos dve runde pregovora, saopštio je sindikat "Verdi". Sindikat je pozvao na štrajkove upozorenja koji bi trajali po nekoliko časova "pre Vaskrsa".

- Poslodavcima je potrebno da se probude na ovaj način - rekao je Ulrih Zilberbah, šef sindikata radnika u administracija DBB.

Sindikati nisu precizirali koji sektori će učestvovati u štrajku. Niz sličnih štrajkova 2016. godine značajno je poremetio život u Nemačkoj kada su sa radom prestale službe za odvoženje smeća, bolnice, organizacije javnog transporta i ustanove za decu predškolskog uzrasta.

Poslodavci su odbacili poslednji zahtev za povećanje zarada kao prevelik. Vođa sindikata "Verdi" Frank Bsirske rekao je da su zahtevi sindikata opravdani imajući na umu višak u budžetu Nemačke od 36,6 milijardi evra za 2017. godinu, preneo je AFP.

"Ekonomija cveta. Kada, ako ne sada, mogu zaposlenici javnog sektora da dobiju udeo u ovom pozitivnom razvoju situacije", upitao je Bsirske.