Linkovi

Ves Mičel sa Dačićem o evropskom putu Srbije


Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Ves Mičel (AP Photo/Alex Brandon)
Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Ves Mičel (AP Photo/Alex Brandon)

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se u utorak uveče u Beogradu sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, a u razgovoru su razmatrane teme koje se tiču regionalne stabilnosti, evropskog puta Srbije, kao i nastavka Briselskog dijaloga.

Mičel je istakao da SAD Srbiju smatraju jednom od najznačajnijih zemalja regiona i okosnicom stabilnosti na Balkanu i da Amerika kontinuirano podržava evropski put Srbije i ostvarivanje napretka u okviru Briselskog dijaloga, ističe se u saopštenju sa sastanka.

Dačić je ukazao da Srbija ceni podršku SAD i izrazio interes da se pozitivna dinamika bilateralnih odnosa razvija i u budućnosti. Takođe, Dačić je Mičelu uručio izjavu američkog predsednika Vudrou Vilsona o Kosovu, povodom Vidovdana, pod naslovom "Slavimo Kosovo kao Dan časti" iz Njujork tajmsa od 19. juna 1918. godine.

Za sredu su planirani susreti Vesa Mičela sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i sa liderima opozicije. Kako je ranije saopšteno iz Stejt departmenta, Mičel će u Beogradu "potvrditi snažan odnos Srbije i SAD i pozvati vladu Srbije da ostvari napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom, da sprovede reforme potrebne za ostvarenje cilja - članstva u EU, i da aktivno podrži regionalnu stabilnost".

Inače, Mičel je u Beograd doputovao iz Makedonije, gde je danas razgovarao s najvišim zvaničnicima te zemlje, dok je u ponedeljak u Prištini razgovarao s rukovodstvom Kosova. Posle Beograda, on će posetiti Atinu i Nikoziju.

XS
SM
MD
LG