Dostupni linkovi

Izaslanik Nemačke u Prištini o problemu kašnjenja satova


Ilustracija
Ilustracija

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, sastao se u utorak sa bivšim nemačkim ministrom ambijenta, Klausom Toepferom, kojeg je nemačka vlada odredila da posreduje po pitanju rešavanja problema električne energije između Kosova i Srbije što uzrokuje kašnjenje satova.

Haradinaj je izrazio posvećenost vlade u rešavanju problema energije, navodeći da to pitanje prouzrokuje i mnoge druge probleme u životu svih, ali i ometa ekonomski razvoj zemlje.

Haradinaj je takođe zatražio od međunarodne zajednice, ali i od Vlade Srbije, implementaciju briselskog sporazuma o energetici, što bi, kako je rekao, rešio sve probleme te oblasti.

Podsetimo, zbog političkih tenzija između Kosova i Srbije koje su izazvale probleme i na evropskoj električnoj mreži, digitalni satovi koji rade na eletričnu energiju u 25 evropskih država kasne skoro šest minuta.

Srbija i Kosovo se svađaju, evropski satovi kasne

Evropska mreža operatera prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSOE) je prošle nedelje saopštila da se radi o problemu koji ima političku dimenziju.

Kako navode, odstupanja dolaze iz područja Srbije, Makedonije, Crne Gore, a posebno Kosova i Srbije.

Naime, frekvencija u strujnoj mreži je već neko vreme ispod normalnih 50 hertza zbog toga što od sredine januara na evropskom tržištu struje postoji 'rupa' u snabdevanju. U poslednjih nekoliko nedelja, frekvencije su pale na 49,9 herca što je razlog da digitalni satovi kasne i do šest minuta.

XS
SM
MD
LG