Antić: Povećano ulaganje u rudarstvo 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je danas da Srbija, dve godine posle usvajanja Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, već oseća koristi tog zakona jer postoji 130 istražnih i 220 eksploatacionih polja

On je naglasio da je te oblast sa oko 60 miliona evra investicija u istraživanjima u 2017. godini.

Antić je, na konferenciji trgovinske misije britanske ambasade „Balkans Mining Roadshow“ kojoj su prisustvovali predstavnici 20 britanskih rudarskih kompanija, rekao da su zakonom zadovoljeni interesi i države i rudarskih kompanija, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Prema rečima Antića, jedan od glavnih pokazatelja porasta ulaganja u sektor rudarstva su dva projekta geoloških istraživanja koja sprovode vodeće svetske kompanije u ovoj oblasti, a to su Rio Tinto – projekat istraživanja litijuma „Jadar“ i NEVSUN – projekat istraživanja bakra i zlata „Čukaru Peki“.

Prema podacima kompanije Rio Tinto, do sada je u projekat „Jadar“ uloženo oko 90 miliona dolara. Otvaranjem rudnika Jadar, stvorio bi se potencijal za snabdevanje 10 odsto globalne tražnje za litijumom – što bi pozicioniralo Srbiju kao jednog od vodećih snabdevača važnih minerala u svetu, izjavio je Antić.

Smatramo da sektor rudarstva ima jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede, zaključio je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari