Tramp smenio Tilersona, Pompeo novi državni sekretar SAD

Američki predsednik Donald Tramp smenio je državnog sekretara SAD Reksa Tilersona. Njegovo mesto zauzeće Majk Pompeo, dosadašnji direktor CIA, naveo je Tramp na "Tviteru". Funkciju od Pompea preuzeće Đina Haspel, koja će biti prva žena na mestu direktora CIA.

"Majk Pompeo, direktor CIA, biće novi državni sekretar i radiće fantastično", naglasio je Donald Tramp na Tviteru.

Američki predsednik je zahvalio Tilersonu na dosadašnjoj službi.

Tramp je izjavio novinarima da je on sam odlučio da smeni državnog sekretara Reksa Tilersona.

"Tilerson će sada biti mnogo srećniji", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući i dodao da je sa Tilersonom dosta razgovarao o tome i da su imali neslaganja u vezi sa iranskim sporazumom, prenosi AP.

Istovremeno, Tramp je pohvalio energiju i intelekt novog državnog sekretara Majka Pompea.

Predstavnik Bele kuće, koji je insistirao na anonimnosti, izjavio je da je Tramp želeo da ima novi tim uoči razgovora sa Severnom Korejom i raznih trgovinskih pregovora, preneo je Rojters.

Goldstajn: Tilerson imao nameru da ostane na funkciji

Podsekretar Stejt departmenta za javnu diplomatiju Stiv Goldstajn kaže da je Tilerson imao nameru da ostane na tom poslu, jer je smatrao da je napravio bitan pomak u nacionalnoj bezbednosti.

Dva zvaničnika Bele kuće navela su da je Tilersonu rečeno još u petak da će biti smenjen, međutim, Goldstajn kaže da Tilerson nije razgovarao sa Trampom i da ne zna razlog smene.

Prema Goldstajnu, Tilersonu će nedostajati kolege u Stejt departmentu i ministri sa kojima je radio.

"Želimo Pompeu sve najbolje", rekao je Goldstajn.

Mediji su juče preneli da je Tilerson iznenada skratio posetu Africi kako bi se vratio u Vašington zbog "hitnog posla".

Tilerson, bivši izvršni direktor kompanije "Ekson mobajl", obavljao je dužnost državnog sekretara nešto duže od godinu dana.

Šta se krije iza Tilersonove smene 

Tramp je javno "sasekao" Tilersonove diplomatske inicijative nebrojeno puta, a poslednji put u ponedeljak, kada je dosadašnji državni sekretar o Rusiji izneo komentare koji, očigledno, odudaraju od politike Bele kuće, navodi britanska agencija.

AP podseća da su većinu Tilersonovog mandata pratile glasine o njegovim trvenjima sa Trampom, pri čemu je u oktobru televizija En-Bi-Si objavila da je državni sekretar predsednika, pred članovima Kabineta, nazvao "moronom", a to Tilerson zapravo nikada nije porekao.

Ipak, dosadašnji državni sekretar je sve vreme uporno tvrdio da je u solidnim odnosima sa Trampom i odbacivao je glasine o zategnutosti između njih dvojice.

En-Bi-Si je u oktobru objavio i da je Tilerson bio na pragu odluke da podnese ostavku ovog leta, ali da je pozvan da ostane na tom mestu do kraja godine.

Većina američkih medija danas, posle Trampovog saopštenja, navodi da je na relaciji Tramp–Tilerson bilo sukoba "između četiri zida".

Televizija Si-En-Bi-Si primećuje da je do takvih međusobnih sukoba došlo u jeku velike međunarodne krize, uključujući potencijalni nuklearni obračun sa Severnom Korejom.

Tenzije između njih dvojice su, napominje ta televizija, dostigle vrhunac kada se Tilerson javno distancirao od predsednikovog "mlakog" odgovora na nasilje na skupu belih neonacista u Šarlotsvilu u Virdžiniji prošlog leta.

U međuvremenu, direktor CIA Majk Pompeo kaže povodom najavljenog imenovanja da je zahvalan predsedniku Trampu na prilici da "služi kao direktor Centralne obaveštajne agencije i prilici da služi kao državni sekretar".

"Njegovo (Trampovo) vođstvo je SAD učinilo bezbednom i radujem se da predstavljam njega i američki narod pred ostatkom sveta za dalji prosperitet SAD. Rad sa velikim ljudima u CIA, koji su najnapredniji i najtalentovaniji državni službenici sa kojima sam se susreo, bio je jedna od velikih počasti u mom životu", napisao je Pompeo u saopštenju, navodi Vašington post.

Đina Haspel, koja će biti imenovana za novu direktorku CIA i ujedno postati prva žena na tom mestu, izjavila je da je uzbuđena zbog unapređenja.

"Nakon 30 godina rada u CIA, bila mi je čast što sam radila kao zamenik Majka Pompea u prethodnoj godini. Zahvalna sam na prilici predsedniku Trampu i njegovim poverenjem u mene da me izabere za novog direktora Centralne obaveštajne agencije", rekla je Haspelova.

Majk Pompeo, koji je poznat po svojim konzervativinim stavovima, funkciju direktora CIA obavljao je od januara 2017. godine.

Tokom svog mandata, Pompeo se trudio da ide "srednjim putem" u odnosu na svog pretpostavljenog, Donalda Trampa. U jeku verbalnog rata između Vašingtona i Pjongjanga, Pompeo je poručivao da se oružani sukob sa Severnom Korejom može izbeći.

Pompeo (54), koji redovno izveštava Trampa o obaveštajnim pitanjima, minimalizovao je značaj razmera ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016, istakavši da Moskva decenijama nastoji da utiče na izbore u SAD.

U februaru, Pompeo je branio razgovore koje je tog meseca u sedištu CIA imao s ruskim obaveštajnim šefovima.

Na čelu CIA, Pompeo je podržao američku vladu u temeljnom prikupanju podataka o komunikacijama Amerikanaca.

Prethodno je u tri mandata bio kongremen Kanzasa. Pompeo se snažno protivio nuklearnom sporazumu sa Iranom 2015. godine, kome je obećano ublažavanje sankcija ukoliko Teheran ograniči obogaćivanje uranijuma i omogući monitoring svojih nuklearnih kapaciteta.

Pompeo je sledeće godine u izjavi za Foks rekao da taj sporazum ne čini situaciju bezbednijom, založivši se da Vašington izađe iz tog dogovora.

On je penzionisani oficir američke kopnene vojske, a diplomirao je na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu i na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, navodi britanska agencija. 

Haspelova – obaveštajac sa više od 30 godina iskustva

Prva žena u istoriji SAD koja će biti imenovana za direktora Centralne obaveštajne agencije, Đina Haspel, profesionalni je obaveštajac, koja je nekada bila zadužena za zatvor CIA u Tajlandu poznat po oštrim metodama ispitivanja zatvorenika.

Haspelova, koja je u prethodnom periodu obavljala dužnost zamenika direktora CIA, pomagala je u izvršenju naređenja da se unište video-snimci ispitivanja zatvorenika nalivanjem vode, a zbog čega je Ministarstvo pravde pokrenulo istragu koja se završila bez optužbi, prenosi AP.

Za CIA radi od 1985. godine, a bila je i šef Odeljenja za ispostave te obaveštajne agencije u inostranstvu.

U Vašingtonu je obavljala nekoliko važnih rukovodećih pozicija, uključujući zamenika direktora Nacionalne tajne službe i zamenika nacionalne tajne službe za strane obaveštajne službe i poverljive zadatke.

Njenu karijeru pohvalili su veterani obaveštajne službe, uključujući bivšeg direktora Nacionalne obaveštajne službe Džejmsa Klapera, koji je nedavno smenjen.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво