Finska dala 850 mil € za deo Nokije, šta smera?

Finska vlada kupila je 3,3 odsto udela u Nokiji za oko oko 844 miliona evra.

Svet

Izvor: SEEbiz

Utorak, 13.03.2018.

13:15

Finska dala 850 mil € za deo Nokije, šta smera?
(Foto: Getty images)

Tamošnja vlada želi da učvrsti uticaj nad tim proizvođačem opreme za telekomunikacione mreže.

"Verujemo da će to biti dobro ulaganje. Valja se prisetiti da je Nokija najveća finska kompanija a finsko vlasništvo u njoj dosada je bilo prilično skromno", objašnjava odluku izvršni direktor državnog holding društva Solidium Anti Makinen.

"Privlačni su nam jaka tržišna pozicija kompanije i široko tehnološko znanje", dodaje čelnik Solidiuma.

Solidium neće na predstojećoj skupštini akcionara da traži mesto u Nokijinom odboru ali bi mogao da ramotri tu opciju u budućnosti, napominje Makinen. Holding je ove godine po njegovim rečima počeo da igra aktivniju ulogu u odborima kompanija u kojima ima vlasnički udeo, prenosi Seebiz.

Zadatak je Solidiuma kupovina vlasničkih delova u značajnim finskim kompanijama kako bi ostale "manje ili više u finskom vlasništvu".

Holding upravlja manjim udelima u 13 finskih kompnija čije su akcije uvrštene u berzovnu kotaciju a većinom su nastale u dobu industrijalizacije provedene uz dirigentsku palicu države.

Urušavanje nekadašnjeg poslovanja s mobilnim telefonima bilo je glavni razlog desetogodišnje privredne stagnacije od koje se zemlja tek počela da oporavlja.

Danas je kompanija fokusirana na industriju telekomunikacijskih mreža u kojoj joj konkurišu švedski Erikson i kineski Huavej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: