PREMINULA POSLE CARSKOG REZA: Porodica za smrt porodilje krivi lekare

A. Rovčanin

13. 03. 2018. u 09:02

Porodica Biljane Slović za njenu smrt krivi lekare iz Opšte bolnice u Priboju. Tvrde da se rana inficirala i da je dva meseca lečena neadekvatno

ПРЕМИНУЛА ПОСЛЕ ЦАРСКОГ РЕЗА: Породица за смрт породиље криви лекаре

Zgrada Opšte bolnice u Priboju, Foto A. Rovčanin / Biljana Slović, foto privatna arhiva

BILjANA Slović (31) iz Pribojske Banje preminula je dva meseca posle lečenja od komplikacija nastalih posle porođaja carskim rezom koji su obavili lekari Opšte bolnice u Priboju. Milanko Grozdanić, otac preminule, za njenu smrt krivi lekare koji su obavili porođaj, a o svemu je obavestio policiju i tužilaštvo. U pribojskoj bolnici nisu htgeli da razgovoraju sa novinarima, dok je iz Zdravstvenog centra Užice rečeno da će slučaj ispitati komisija koju je formirao direktor ove ustanove i utvrditi da li je bilo nepravilnosti u radu lekara.

- U novogodišnjoj noći Biljana je carskim rezom na svet donela dečaka. Tri dana potom dobila je povišenu temperaturu i usledile su komplikacije - kroz suze započinje priču za “Novosti” otac preminule, Milanko.

Dvoje lekara porodici je saopštilo da je rana otvorena da bi bila očišćena te da će temperatura brzo proći. Međutim...

- Biljani je bilo sve lošije, pojavila se infekcija i bolovi u plućima, da bi tek 25 dana posle porođaja u teškom stanju bila prebačena u Opštu bolnicu u Užice. U razgovoru sa užičkim lekarima rečeno mi je da je rana dosta zapuštena te da će morati da je prebace u Klinički centar Srbije na dalje lečenje - priča o paklu kroz koji je cela porodica prošla Milanko Grozdanić.

INSPEKCIJA U MINISTARSTVU zdravlja kažu da su poslali inspekciju da uradi nadzor u GAK u Višegradskoj povodom smrti porodilje iz Proboja i da o slučaju što pre podnese izveštaj ovom Ministarstvu.

U Kliničkom centru Srbije, nesrećnoj ženi je odmah nakon pregleda 1. februara urađena operacija, da bi nedugo zatim pala u komu u kojoj je bila sve do 3. marta, kada je i preminula.

- Smatram da je mojoj Biljani u Priboju pružena nesavesna lekarska pomoć i da je greškom lekara, čija imena sam naveo u prijavi policiji, dobila sepsu. Oni si direktno odgovorni za njenu smrt - tvrdi Grozdanić.

Iz Zdravstvenog centra u Užicu poručuju da će komisija ispitati ceo slučaj.

- Dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice, hitno je formirao komisiju koja će otići u Priboj i ceo slučaj ispitati. Mi nismo imali nikakvu pritužbu porodice niti zdravstvene inspekcije, međutim nakon interesovanja medija odmah je reagovao direktor i naložio da se utvrde svi detalji smrti Biljane Slović - kaže za, “Novosti”, portparol ZC Užice Danijela Vasiljević.

Pribojsko zdravstvo je dugo na udaru kritike pacijenata, uprkos naporima opštine. Kao glavni razlog za to nameće se manjak stručnjaka.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

rodjak

13.03.2018. 11:52

@ZoZoNaC - Carski rez je uradjen jer je beba bila karlicno okrenuta i da bi se izbegle moguce komplikacije

vladimir

13.03.2018. 12:58

@ZoZoNaC - Obzirom da mi je ovo sestra od ujaka, mogu ovo da potvrdim: nije "na svoju ruku" trazila carski rez, vec je bila karlicno postavljena beba i morao je carski rez. Na njenu nesrecu, porodjaj je krenuo nesto ranije i hitno je odvedena na carski - na Novu Godinu. Ko je bio prisutan u bolnici na novogodinsju noc i kako je uradjena operacija, sami mozete da zakljucite.

CICA

13.03.2018. 13:08

@ZoZoNaC - a ko kaze da je trazila carski rez. Kako neko joj zakazao bas za novu godinu?

Profesor

13.03.2018. 09:29

Sta tu ima da se ispituje da u 21. veku zena umire od carskog reza i to usled sepse. NIko nije lud zna se kako se sepsa dobija. Ja kad sam slomio ruku kao klinac imao sam malu modricu, mislim da nije bio otvoren prelom i odmah je lekar dao antibiotike za svaki slucaj. Kad sam operisao ruku i bio pusten kuci posle 7 dana opet sam dobijao jake antibiotike uz napomen u da ako ima temperaturu da se odmah javim njemu. Danas imamo lekare koji ni to ne umeju da urade a kamo nesto komplikovanije.

није Него

13.03.2018. 10:24

сви знамо како ће се све завршити, а зар то не брине што управо то очекујемо? шта то говори?

Ljubica

13.03.2018. 10:25

Sve je vise osoba u bijelim mantilima koje nazivamo ljekarima a koji nemaju pojma ni oko najbanalnijih intervencija! Sve je vise pacijenata koji zbog njihove nestrucnosti prerano odlaze pod zemlju....JADNA MLADA ZENA...TUGA JEDNA !!!

Milos

13.03.2018. 10:26

Celo nase zdravstvo je u haosu. Mnogi lekari su otisli u inostranstvo a ovi lekari koji su ostali uopste se ne posvecuju pacijentima vec pacijente prepustaju specijalizantima (to su lekari opste prakse koji su kod njih na specijalizaciji) Specijalizanti pregledaju i kontrolisu najteze bolesnika, i bolesnika od kancera kontrolusu i prepisuju terapiju bez prisutva doktora specijaliste.Pa to je nevidjeni bezobrazluk.

Ljubica

13.03.2018. 10:37

I sama sam prosla malo je reci pakao zbog nesavjesnog odnosa doktora prema meni kao pacijentu na jednoj poznatoj ortopedskoj klinici u Beogradu! Od jedne greskom izvedene operacije nastala je borba za moju mogu i umalo da dodje do amputacije...Od jedne imala sam OSAM OPERACIJA i od najljepseg petioda zivota-mladosti meni je pretvoren u pakao koji ne bih pozeljela ni neprijatelju. Danas sam invalid i svaki ovakav tekst o doktorskoj gresci ponovo otvara ranu na mom srcu i dusi.....

CICA

13.03.2018. 13:10

@Meri - niko ne kaze da mu se dopada rezultat teksta. Samo kaze da odobrava odredjeni komentar odnosno da se sa njim slaze. Jednostavno tako funkcionise...

Legi

13.03.2018. 14:36

@Meri - To "dopada mi se..." sluzi za rating nekog teksta, i vise ide uz komentare posle teksta.Ovako ispod samog teksta ponekad deluje neprimereno I ruzno, ili dvosmisleno.

sladjan

13.03.2018. 12:22

tuzno katastrofa!!!!!!ali zena je dva puta u zivotu izmedju zivota i smrti .kad se radja i poradja!!!!!!carski rez je opasnije od normalnog porodjaja!!!!!!

Маарко

13.03.2018. 12:37

Моја жена је једва остала жива на порођају у Новом Саду , да би касније приликом опоравка дошла на праг сепсе и опет заглавила болницу и једва се опоравила ...То је страшно шта се ради !

zvonko

13.03.2018. 12:50

Jedan carski rez odnese jedan zivot mlade zene. Da li postoji trunka savesti ovih nadri lekara,pitam se hoce li poceti da sanjaju ovaj mladi zivot. Sramota i bezobrazluk i na kraju nikom nista kao i obicno.

Недељко

13.03.2018. 14:15

Саучешће породицама Грозданић и Словић. Министарство здравља би требало да се огласи, и да каже како је то могуће ? Комисија из Ужица долази, где је комисија из Министарства? Услови по болницама у унутрашњости су катастрофални, Лекари масовно одлазе у иностранство после бесплатног школовања у нашој држави, јер су мало плаћени. Перманентно се урушава систем вредности и последице увек трпи народ. А ово су катастрофалне последице, не само за породице Грозданић и Словић, већ за цео народ и Државу.

pasivnigradjani

13.03.2018. 14:28

Ja bih zamolio sve dusebriznike da odu u najblizu bolnicu i pitaju osoblje kakvi su im uslovi rada i da li imaju sve potrebno jednoj zdravstvenoj ustanovi primarnog/sekundarnog/tercijernog nivoa? Zasto kukate samo kada se desi nesto sasvim ocekivano u nasim ruralnim bolnicama sa opremom starom 30+ godina bez adekvatno edukovanih lekara delom i njihovom a vecim delom profesora koji ih nicemu ne uce. Izadjite na ulice i borite se za lepse bolnice a pridruzio bi se i deo dobrih i postenih lekara.

zaliv.net

13.03.2018. 14:38

Problem je u propisima koji se slabo postuju, bolnice su prljave a osoblje je bahato i nevoljno da obavi posao kako treba....takodje treba napomenuti plate i materijal tj opramu kojom bolnice raspolazu tj ne raspolazu. Drzava je u rasulu, recimo na Kubi koja je pod visedecenijskim sankcijama zdravstvo je daleko bolje nego kod nas.....ja kad vidim kako se hvale nasim zdrazvstvom jedostavno ne mogu da verujem da to moze i sme da se tako objavljuje. Laze se na sve strane, mozda imamo ok doktore ali