Brana i akumulacija Rovni štiti valjevski kraj od poplava

U Kolubarskom okrugu vodostaj reka opada i preduzete su sve preventivne mere. To podrazumeva i stavljanje akumulacije i brane "Rovni" kod Valjeva u funkciju zaštite od poplava.

Na osnovu odlukama Štaba za vandredne situacije Kolubarskog okruga od 1. marta, valjevsko javno preduzeće "Kolubara", koje upravlja branom i akumulacijom Rovni, u skladu sa planom preventivne zaštite, pristupilo je pražnjenju akumulacije koja je spremna da prihvati eventualni poplavni talas.

To znači da su brana i akumulacija Rovni u potpunosti u funkciji zaštite od poplava, čime je rizik od velikih voda i ugroženost Valjeva u značajnoj meri umanjen.

Šta se sve preduzima na hidrosistemu Rovni objasnio je direktor JP "Kolubara" Zoran Mitrović:

"Mi smo već praktično i pre odluke štaba bili pripremljeni, jer smo i u prethodnom periodu, dok su bili mrazevi i sneg, ispuštali određene količine vode iz jezera. Trenutno je u akumulaciji nivo vode od 34 miliona kubika, što znači da jezero može da primi i zadrži još 17,5 miliona kubika bez puštanja u Jablanicu. To je ogromna količina vode, i u praksi to znači višemesečne padavine bez puštanja vode iz brane. Procena je da će otapanje snega na području akumulacije povećati priliv u jezeru za oko dva miliona kubika. Otapanje snega neće predstavljati problem, pa tako što se tiče sliva Jablanice i Sušice, kao i uopšte cele hidrološke situacije u našem domenu sve je pod kontrolom, a sistem brane funkcioniše bez problema."

Odeljenje za vandredne situacije u Valjevu uspostavilo je posredstvom Operativnog centra  neprekidni monitoring  stanja na brani i akumulaciji Rovni, kao i na svim vodotokovima u Kolubarskom okrugu. U ovom trenutku situacija je potpuno stabilna i nema opasnosti od poplava.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво