Odnosi Hrvatske, Turske i Bosne i Hercegovine su od strateškog interesa za unapređenje celokupne situacije u jugoistočnoj Evropi, ocenili su juče u Ankari hrvatski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković, ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj i Turske Ahmet Davutoglu.

Ministri su se složili da je jačanje bezbednosne situacije u BiH preduslov stabilnosti cele jugoistočne Evrope i pozdravili uslovljenu odluku o uključivanju BiH u Akcioni plan za članstvo koju su šefovi diplomatija država članica NATO-a doneli na prošlonedeljnom sastanku u Talinu. Po Jandrokovićevim rečima, Hrvatska će kao predvodnik evroatlantskih integracija u regionu jugoistočne Evrope nastaviti da podržava unutrašnjopolitičke promene, a naročito ustavne promene, usmerene jačanju BiH kao zemlje s jasnom evropskom perspektivom.

Jandroković je i u Ankari ponovio službeni stav Hrvatske da ustavnim promenama treba da bude sačuvana konstitutivna pozicija hrvatskog naroda u BiH. S time se složio i turski ministar Davutoglu rekavši da sva tri konstitutivna naroda u BiH moraju imati jednaka prava. Davutoglu i Alkalaj, prema saopštenju Jandrokovićevog ministarstva, zahvalili su Hrvatskoj i ministru lično na pruženoj podršci Akcionom planu za članstvo u NATO-u, pri čemu je Alkalaj naglasio da bez stalne potpore Hrvatske i Turske, BiH još ne bi bila pozvana u Akcioni plan za članstvo u NATO. Sastanak tri ministra završio je konkretnim zaključcima, među kojima i da će se trojni sastanci održavati tromesečno. Dogovoreno je da se u narednom kvartalu organizuje sastanak na najvišem nivou sve tri zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari