Capital.ba

INA traži poništavanje privatizacije Beopetrola

28.04.2010. / 19:13

BEOGRAD, Hrvatska naftna kompanija INA bi u nastavku suđenja protiv države Srbije mogla da traži, osim novčane nadoknade za, kako se tvrdi, nelegalno odvajanje Beopetrola 1990, i poništavanje privatizacionog ugovora kojim je beogradska firma prodata ruskom Lukoilu 2003.

Iz uprave hrvatske INA-e za najnoviji broj Ekonom:east magazina je saopšteno da je ta kompanija „s ciljem zaštite svoje imovine pokrenula odgovarajuće postupke pred sudovima u Republici Srbiji“.

„Između ostalog to podrazumjeva postupak radi naknade štete i povraćaja imovine te postupak radi utvrđivanja ništavosti kupoprodajnog ugovora o privatizaciji kompanije Beopetrol“, stoji u saopštenju hrvatske firme.

Ruski Lukoil je za Beopetrol 2003. platio 117 miliona evra, a nakon toga uložio u preduzeće još 180 miliona dolara i izmirio sve obaveze iz ugovora. Investicije se, kako kažu u toj kompaniji, tu neće zaustaviti jer je u narednom periodu planirano ulaganje još 180 miliona dolara. U toj kompaniji, kako saznajemo, smatraju da je, skladu sa privatizacionim ugovorom, za sve eventualne sporove oko vlasništva odgovorna država.

Temelj spora sa hrvatskom kompanijom postavljen je godinu dana prije raspada SFRJ, dok je Beopetrolova imovina još bila OOUR u sastavu SOUR-a INA. Počev od 1990. nekadašnje jugoslovenske republike su, svaka sopstvenim uredbama i drugim “namjenski” donijetim propisima, “prisvojile” društvenu imovinu kompanija. Tako je Hrvatska proglasila INA-u za državno preduzeće, a u bilansima te kompanije ostala je i imovina u “susjednoj” SR Srbiji.
Hrvatska strana osporava da su na dan odvajanja Beopetrola od matične kompanije, srpski OOUR-i INA-e bili “nezavisni” i tvrdi da je u to vrijeme INA već pretvorena u jedinstvenu državnu kompaniju, zbog čega nije bilo moguće da se odvoji srpsko preduzeće.  Emg.rs

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!