Capital.ba

Ne prodavati municiju lošeg kvaliteta

28.04.2010. / 17:10

MOSTAR, Zamjenik predsjednika Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Slobodan Šaraba izjavio je da će sa kolegama iz Komisije pokušati da postigne dogovor da se Predsjedništvu BiH uputi zahtjev da se ne prodaje naoružanje lošeg kvaliteta, nego da bude uništeno.

Šaraba je, na konferenciji za novinare u Mostaru, u okviru radionice o temi “Status implementacije Odluke Predsjedništva BiH o principima rješavanja viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih naprava u Oružanim snagama BiH”, istakao da nije u redu prodavati municiju staru 20 godina koja nije za upotrebu, te da izaziva sumnju odluka Predsjedništva BiH o prodaji.

On je naveo da se iz izlaganja predstavnika timovima za uništavanje, prodaju i vraćanje imovine entitetima, mogu potvrditi teze da u svim poslovima vezanim za pitanje naoružanja postoje određene nedorečenosti i sumnje.

“Od 24 000 tona koliko je viška naoružanja u BiH, 4 000 tona prodato je ranije i činjenica je da se ne radi o 24 nego 20 tona. Na moje pitanje kada je to urađeno i kome je prodato nisam dobio odgovor, što može da potvrdi teze da ovdje postoji određena nedorečenost i sumnje”, rekao je Šaraba, dodajući da će istrajati u tome da dobije odgovor šta je bilo sa 4 000 tona municije koje su prodali entiteti prije tri do četiri godine.

Šaraba je upitao zašto se, ako su entiteti prije tri do četiri godine prodali naoružanje, to i dalje vodi kao neprodato naoružanje i zašto ti ugovori nisu poništeni s obzirom da je tadašnji ministar obrane BiH Nikola Radovanović stavio zabranu na prodaju.

“Neko je to stavio sa strane i rekao da je prodato. Ugovori nisu poništeni. To se vodi kao prodato, a ne znamo da li je za to došao novac ili bilo šta oko toga. Očekujem odgovor od entiteta, jer šta je stvarna pozadina toga da se ti ugovori ne realizuju do kraja i šta je bilo sa njima ne znamo, kao ni to zašto ih je Radovanović stavio van snage”, rekao je Šaraba.

Pomoćnik za nabavku i logistiku ministra odbrane BiH Trpimir Rebac rekao je Srni da je od 2006. postojao moratorijum na promet naoružanja i vojne opreme, ali da je ostalo pet ugovora ,tri iz Federacije BiH i dva iz RS koji nisu realizovani u cijelosti.

Prema njegovim riječima, sporni ugovori su realizovani više od 70 odsto, a municija iz oba entiteta prodata je firmama “Skaut” iz Zagreba i “Unis promeks” iz Sarajeva.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!