Dostupni linkovi

Rast na Vol stritu posle solidnog izveštaja o zapošljavanju


Indeksi na Vol stritu danas su u značajnom porastu posle solidnog izveštaja o zapošljavanju, dok su brige investitora oko inflacije ublažene pošto je usporen rast zarada.

Indeks Dau Džons je u plusu 1,3 odsto, Standard end Pur 500 1,2 odsto, a Nasdak 1,3 odsto.

U Evropi je nemački DAX pao 0,1 odsto, dok je francuski CAC 40 porastao 0,4 odsto, a britanski FTSE 100 0,3 odsto.

Na istoku je japanski Nikei 225 porastao 0,5 odsto, južnokorejski Kospi 1,1 odsto, hongkonški Hang Seng 1,1 odsto, a Šangajski kompozitni indeks 0,6 odsto.

Američki poslodavci su u februaru dodali 313.000 radnih mesta, što je više nego što se očekivalo, ali još važnije za Vol strit, plate nisu porasle koliko se predviđalo - naknada za sat rada je porasla za 2,6 odsto u odnosu na pre godinu dana, navodi Asošiejted pres.

Pre mesec dana Vlada SAD je saopštila da su plate u januaru skočile za 2,9 odsto, što je zabrinulo investitore kao naznaka bržeg rasta inflacije, što bi podstaklo Federalne rezerve da brže podižu kamatne stope.

Posle prvih bojazni od trgovinskih rata zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa o uvođenju taksi na uvozni čelik i aluminijum, nervoza investitora se smanjila, Tramp je najavio da će Kanada i Meksiko biti izuzeti. EU se nada takvom tretmanu, ali je najavila da će uzvratiti ako i njen izvoz bude pogođen taksama.

Cene nafte značajno rastu. Vrednost referentne američke nafte, prema podacima Blumberga, porasla je 2,83 odsto na 61,82 dolar po barelu, a nafte Brent za 2,63 odsto na 65,28 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG