Dostupni linkovi

Tilerson iznenađen najavom sastanka Trampa i Kima


Otvorenost lidera Severne Koreje Kim Džong Una i njegova spremnost da razgovara o nuklearnom programu "pomalo je iznenadila" SAD, rekao je danas u Džibutiju šef američke diplomatije Reks Tilerson, prenela je agencija AFP.

“Iskreno, to je malo iznenađujuće za nas, kao i da je on (Kim Džong Un) bio tako otvoren u razgovorima sa delegacijom Južne Koreje”, kazao je Tilerson.

Po njegovim rečima, Tramp je prihvatio razgovore jer je Kim Džong Un dramatično promenio svoj stav.

“Predsednik Tramp je već neko vreme izjavljivao da je otvoren za razgovore te da je spreman da se sastane sa Kimom kada se steknu uslovi. Smatram da je po predsednikovoj oceni, taj trenutak sada došao”, kazao je američki državni sekretar.

"Tu odluku je doneo sam Tramp", dodao je Tilerson koji je na turneji po Africi.

Predsednik SAD je prošle noći prihvatio predlog lidera Severne Koreje da se sastanu, najverovatnije pre kraja maja, ali mesto i datum sastanka tek treba da se utvrde.

Tilerson je u četvrtak u Adis Abebi izjavio da je još "dug put do pregovora" SAD i Severne Koreje, da SAD ne smeju imati iluzije, i da su prvi korak razgovori, a ne pregovori, jer bi najpre trebalo da se "razgovara o razgovorima".

Tramp je nazivao poslednjih meseci Kima “malim raketnim čovekom”, zapretivši u govoru u Ujedinjenim nacijama prošle jeseni da će “totalno uništiti” Severnu Koreju ukoliko napadne SAD ili nekoga od njegovih saveznika.

Kim je odgovorio pogrdnim nazivima za Trampa kao “mentalno poremećenom osobom”.

Kim je posvećen denuklearizaciji i suspenziji nuklearnih i rakentih testova, kazao je u četvrtak savetnik južnokorejskog predsednika za nacionalnu bezbednost Čung-Iju-jong, koji je nakon posete Pjongjangu doneo Kimov poziv američkom predsedniku za razgovore.

Vest o samitu, koju je predsednik Južne Koreje Mun Dže in nazvao “čudom”, poslednji je korak u ubrzavanja detanta nakon dužeg perioda zaoštrene retorike i pojačanih tenzija između Vašingtona i Pjongjanga.

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji pozvao je SAD i Severnu Koreju da organizuju sastanak što pre, ističući da nije bilo lako izdejstvovati dogovor o samitu dva lidera.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je kazao da je predstojeći sastanak Trampa i Kima “korak u pravom smeru”.

Trampovi saradnici su oprezni zbog najnovije severnokorejske diplomatske inicijative imajući u vidu istoriju njenog nepridržavanja međunarodno preuzetih obaveza i neuspeh prethodnih američkih administracija da osiguraju denuklearizaciju korejskog poluostrva.

Pojedini američki zvaničnici i eksperti se pribojavaju da Pjongjang može da kupi vreme za usavršavanje nuklearnog arsenala dok traju razgovori sa Vašingtonom.

XS
SM
MD
LG