Najnovije vesti
Vesti Politika
Tim u kome radi Đinđićeva ćerka otišao iz Vlade, ali Ana Brnabić traži način da ostanu

Tim u kome radi Đinđićeva ćerka otišao iz Vlade, ali Ana Brnabić traži način da ostanu

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u kojem radi ćerka ubijenog premijera Zorana Đinđića, Jovana, ne radi više pri Vladi Srbije, saznaje „Blic“.

jovana Đinđić Foto: Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva / Promo
jovana Đinđić

Tako je 12 članova tima posle osam godina rada sa najosetljivijim kategorijama društva ostao bez posla od 1. marta, kada su prestali da koriste kancelarije i poslovne mejlove. Razlog za ovakav razvoj događaja je izmeštanje tima iz kabineta potpredsednika Vlade, pri kojem su, uz jedan prekid od osnivanja, pri Republičkom sekretarijatu za javne politike.

Istina, postoji šansa da se situacija preokrene - tim Đinđićeve ćerke je od premijerke Ane Brnabić dobio ponudu da se vrate, i to pod okrilje njenog kabineta.

U kabinetu predsednice Vlade kažu da se adresa menja jer je dosadašnja, osmogodišnja, bila privremena. Ipak, izvor „Blica“ blizak timu kaže da nikom od 12 članova nije jasno zašto se diralo u formulu koja godinama daje rezultate.

Foto: Milan Mitrović / RAS Srbija

- Izmeštanje nije prihvatljivo jer je funkcionisanje tima otežano, a i mesto pri kojem je šalje poruku o značaju i otvara vrata za dalji razvoj. Svi u Vladi govore da je važno da imamo eksperte koji predano rade svoj posao, a onda se upravo takav jedan tim dovede u pitanje. Loše je i za imidž Vlade pošto se potpisuje međudržavni sporazum sa vladom Švajcarske. Svi oni su uradili puno za siromašne, LGBT populaciju, Rome... Zato nikom nije jasno otkud odjednom ideja da se bilo šta menja ako je sve funkcionisalo kako treba - navodi naš sagovornik.

Kada su članovi tima saopštili da prestaju sa radom, Brnabićeva se, kako kažu u premijerkinom kabinetu, pre dva dana sastala sa njima i ponudila da nastave sa radom pri njenom kabinetu.

- Tim danas treba da saopšti odluku - kaže izvor „Blica“.

Takođe, oni objašnjavaju da je projekat koji je vodio tim spreman za sledeću fazu, da su pristali na promenu adrese ali i da su učestvovali u pripremi projektne dokumentacije.

Tim je, inače, funkcionisao prvo pod okriljem Svetske banke, a onda je projekat preuzela Švajcarska kancelarija za saradnju u Srbiji.

Projekat od 4,2 miliona evra

Tim je postao zanimljiv javnosti kad se saznalo da u njemu radi ćerka ubijenog premijera Jovana Đinđić. Ona je u timu u poslednje dve godine, a Švajcarska kancelarija za saradnju u Srbiji je, prema informacijama „Blica“, u ovaj projekat ulagala 4,2 miliona evra. Jovana Đinđić je prošle godine stažirala u Grupi za socijalnu inkluziju pri Ministarstvu prosvete i nauke, pa se vratila u tim.

Brojna neslaganja

„Ivan Sekulović je pre premijerkinog predloga (vođa tima, prim. aut.), nažalost, poslao obaveštenje da članovi tima ne nameravaju da nastave rad u narednoj fazi projekta, kada bude uspostavljen. Kao razlog navedeno je neslaganje članova tima da u međudržavnom sporazumu stoji generički predlog da lidera tima bira Vlada Srbije, a potvrđuje Švajcarska razvojna agencija, kao što je uobičajeno za bilo koji tim u bilo kom međudržavnom projektu. Nije uobičajeno da u međudržavnim sporazumima bude ime bilo kog lidera projekta“, kažu u kabinetu Brnabićeve.

Od 1. marta se seli iz vlade srbijeTako je 12 članova tima posle osam godina rada s najosetljivijim kategorijama društva ostalo bez posla od 1. marta