Najnovije vesti
Vesti Društvo
Za policajce sa Kosova spremaju rešenja o POSEBNOJ PENZIJI, novac obezbeđen iz budžeta Srbije

Za policajce sa Kosova spremaju rešenja o POSEBNOJ PENZIJI, novac obezbeđen iz budžeta Srbije

Vlada Srbije donela je uredbu kojom je uvela posebne penzije i zdravstveno osiguranje za zaposlene koji su do 31. decembra 2013. radili u Ministarstvu unutrašnjih poslova na Kosovu, saznaje „Blic“.

kosovo_121214_RAS foto Vesna Lalic_41 Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
kosovo_121214_RAS foto Vesna Lalic_41

Primena ovog prava počela je od 1. marta ove godine, a moći će da ga ostvari blizu 800 policajaca i policijske administracije, koji su do 31. decembra 2013. godine radili pod okriljem srpskog MUP-a iako nisu ispunili uslove predviđene propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju. Naime, od tada su u južnoj pokrajini, nakon dogovora Beograda i Prištine, sve službe srpskog MUP-a prestale da rade, a zaposlenima su uručena privremena rešenja o prevremenoj i posebnoj penziji. Većina tih policajaca je integrisana u kosovsku policiju, ali su im rešenja ostala. Ona su doduše bila predmet spora jer se radilo o privremenim rešenjima pa je država Srbija 22. februara donela izmenjenu uredbu, kojom su ovi nedostaci otklonjeni. Slična stvar je urađena prošle godine i za zaposlene u kosovskim sudovima i tužilaštvima, što je izazvalo velike polemike u stručnoj javnosti koja je tvrdila da je to u suprotnosti sa važećim zakonima. Da li će se to desiti i sa ovom uredbom neizvesno je ali ono što je izvesno, to je da će posebne penzije za bivše zaposlene u MUP-u na Kosovu biti utvrđene u iznosu od 70 odsto njihove prosečne plate koju su ostvarili u 2013. godini.

Izvor „Blica“ iz Nemanjine 11 kaže da će novac za ove namene biti obezbeđen iz budžeta Srbije.

- Ostvarivanje prava na posebne penzije obaviće PIO fond. Korisnik koji ostvaruje pravo na posebnu penziju ne može zasnovati radni odnos, niti biti radno angažovan u državnom organu, odnosno službi čije se plate finansiraju iz budžeta Srbije - objašnjava naš sagovornik.

Ispravljeni nedostaci iz 2014.

U Vladi Srbije je potvrđeno da je doneta uredba o ostvarivanju posebnih prava bivših zaposlenih u MUP-u na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, ali nismo dobili odgovor da li je ispravno da se uredbom uvodi nova kategorija penzija koje nisu predviđene zakonom.

- Ova uredba je doneta kako bi se ispravili nedostaci iz dokumenta koji je usvojen 2014. godine, a odnosio se na zaposlene u službama MUP-a na prostoru KIM. Uredba je doneta 22. februara, a njena primena počeće da važi osam dana nakon toga - rečeno nam je u Vladi.