08. mart  2018. 08.16  →  15.23 | Izvor: FoNet, Tanjug

Patrijarh: Mediji netačno preneli izjavu o Kosovu

BEOGRAD -

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da "navodna izjava" patrijarha srpskog Irineja ne odgovara sadržini razgovora koji je patrijarh vodio sa novinarkom dnevnog lista Kurir, a iz sveukupnog konteksta njegovih odgovora posebno oštro je istrgnuta konstrukcija koja se našla u opremi teksta na naslovnoj strani.

Povodom teksta "Patrijarh Irinej: Neću da se selim na Kosovo", SPC navodi da je patrijarh Irinej govorio isključivo o značaju Pećke Patrijaršije kao drevnog istorijskog sedišta Srpske pravoslavne crkve i o Beogradu kao njenom administrativnom sedištu.

Komentarišući mogućnost da budući poglavari SPC imaju sedište u Peći, patrijarh nijednom rečju nije pomenuo sebe, niti je o tome uopšte bilo govora.

"Formulacije koje su se našle na naslovnoj strani ovih novina "Neću da se selim na Kosovo" i "Tražiću da Patrijarha biramo kao i do sada, a ne dvotrećinskom većinom" ne odgovaraju sadržini vođenog razgovora, niti odražavaju lični stav patrijarha, već je reč o rezultatu novinarske želje da se izgovorenim rečima pridoda drugačiji, senzacionalniji, smisao", navodi se u saopštenju SPC.

O tome najbolje govori i činjenica da ove imaginarne izjave, iskorišćene za medijski atraktivnu najavu, nema čak ni u tekstu koji je objavljen na strani šest ovih novina.

Ovo svedoči i o tendencioznoj nameri da se krivotvori istina, dodaje se u saopštenju.

"Takav manir kojim se neistinito i senzacionalistički prenose izjave patrijarha srpskog Irineja nanose veliku štetu ugledu patrijarha i SPC", navodi se u saopštenju.

Kako je list Kurir danas preneo, patrijarh je poručio da podržava ideju da se zvaničnom imenu Srpska pravoslavna crkva pridoda odrednica Pećka patrijaršija, međutim, on se, kako kaže, neće preseliti na Kosovo.

"Patrijarh se ne može preseliti u Peć, Beograd je ipak administrativni centar. Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to šta je bilo, Peć ostaje istorijski centar naše crkve. Sve ono što doprinosi da se očuva istorija, vezanost naše crkve za Peć i Kosovo, mi prihvatamo", rekao je patrijarh.

Irinej je naglasio da je izmena imena veoma dobar predlog i da bi voleo da se to prihvati.

Pored promene zvaničnog naziva, novi predlog ustava SPC donosi brojne novine.

Predviđeno je da prvi čovek SPC nosi ime ariepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. Na izradi novog ustava SPC radila je specijalno formirana komisija, kojom je predsedavao mitropolit Amfilohije, a nacrt je poslat svim arhiepiskopima.

Novim ustavom SPC biće promenjena i procedura izbora patrijarha, koji će se birati tajnim glasanjem vladika, uz obaveznu dvotrećinsku većinu. Ukoliko nijedan kandidat ne obezbedi ovakvu podršku, glasanje će se ponavljat najviše sedam puta. Ukoliko ni u sedam krugova ne dobije dvotrećinsku većinu, pristupa se izboru između dva kandidata sa najvećim brojem glasova u sedmom krugu.

Patrijarhu Irineju se više dopada sadašnji način izbora, odnosno glasanje "apostolskim žrebom", tj. nasumičnim izborom jedne od tri koverte sa imenima kandidata.

"Što se tiče predloga o novom načinu izbora patrijarha, lično bih voleo da ostane dosadašnji način. To je moje mišljenje, ali videćemo kako će Sabor odlučiti. To su sve predlozi, videćemo šta će biti usvojeno", rekao je partijarh Irinej.

Tagovi
Broj komentara: 5

Patrijaršija  08. 03. 2018. | 09:10
Svi ljube Kosovo, a niko neće da ide na Kosovo!Crkva da ućuti više kad je u pitanju Kosovo!
Davor  08. 03. 2018. | 15:50
@Patrijaršija Sto ti ne odes?
1
3
sinisa  08. 03. 2018. | 09:48
Zasto Irinej nece u Pec?To je centar za svestenstvo ,ili ce patrijarh predati pecku patrijarsiju Siptarima u Kosovsko nasledje?Ovako se ne moze poglavar SPC ponasati i birati mesto sluzbovanja.
007Bond  08. 03. 2018. | 11:00
Ето ти сад... И на крају ће се сви преместити још севетније - на Фрушку гору, јер има 16 манастира.
Milos  08. 03. 2018. | 13:38
Svi rusofili i ovi što se busaju u grudi da je Kosovo srce Srbije zajedno sa sveštenicima svi lepo idite na Kosovo i tamo živite sa braćom Albancima, a nas ostale ostavite na miru.Muka vas je slušati i trpeti.