Rat čelikom i farmerkama

Goran ČVOROVIĆ

07. 03. 2018. u 07:57

Evropska unija ne posustaje u najavljenom trgovinskom sukobu sa Amerikom. Lami: Tramp ima srednjovekovnu viziju ekonomije

Рат челиком и фармеркама

Kineski čelik na udaru Trampove odluke o povećanju carine AP Photo

PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA

EVROPSKA unija je spremna da uvede carine od 25 odsto na uvoz robe iz SAD, u ukupnoj vrednosti od 3,5 milijardi dolara, kao kontramere, u znak odmazde za potencijalno uvođenje carina Vašingtona.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem je izjavila da se američki džins brend "Livajs", motori "harli dejvidson" i američki burbon nalaze na listi proizvoda iz SAD koji bi mogli biti oporezovani. Ukoliko Vašington uvede porez na evropski čelik, EU će odmah, prema rečima Malmstremove, preduzeti hitne akcije pred Svetskom trgovinskom organizacijom.

Tramp je prošle nedelje objavio da će SAD uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminijuma, precizirajući da će tarifa na uvoz čelika biti 25 odsto, dok će na aluminijum biti deset odsto.

Francuz Paskal Lami, bivši direktor Svetske trgovinske organizacije (STO) od 2005. do 2013. godine, poručio je da "Tramp ima srednjovekovnu viziju ekonomije" i da njegov protekcionizam, bar na duge staze, neće proći. Francuski predsednik Makron se takođe priključio polemici koja se povela poslednjih dana u okviru "komercijalnog rata", istakavši da će EU biti u pravu ukoliko u okviru STO preduzme kontramere protiv SAD, uz poruku da bi to bila želja njegove zemlje.

Na Trampove najave o oporezivanju odgovorio je i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker porukom da EU nije naivna i da neće sedeti skrštenih ruku. Današnji istup Malmstremove govori da Brisel nema nameru da popusti i pored toga što je Tramp poručio da će, ukoliko EU američkim firmama uvede dodatne poreze "koji su već izuzetno veliki", Vašington povećati takse na uvoz evropskih automobila u SAD, dodavši da je plasman američkih vozila ionako "nemoguć" u Evropi. Tramp u "kontra-kontrameri" cilja i "ostale proizvode", pre svega luksuzne, naročito iz Nemačke.

Za razliku od ostatka sveta, neposredni susedi SAD, Kanada i Meksiko, mogli bi da budu izuzeti iz ove komercijalne mere koja je izazvala veliku buru u svetu, ali samo pod uslovom da po Trampovom viđenju fer odnosa, sklope novi Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini.

Sesilija Malmstrem

REPUBLIKANCI PROTIV TRAMPA, ALI...

PREDSEDAVAJUĆI Predstavničkog doma u Kongresu SAD, Pol Rajan, i drugi republikanski poslanici otvoreno su se suprotstavili predsedniku Donaldu Trampu zatraživši od njega da odustane od svojih pretnji međunarodnim tarifama, zbog bojazni da bi one mogle da izazovu opasan trgovinski rat. Tramp je na to uzvratio brzim odgovorom: "Mi se ne povlačimo". Iz Bele kuće poručuju da će tarife biti ozvaničene u naredne dve nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije