Grčka: Racije protiv neonacista, uhapšeno petoro

Tanjug

06. 03. 2018. u 18:15

Grčka antiteroristička policija izvela je operaciju protiv "nasilne neonacističke grupe" i tom prilikom uhapsila pet osoba koje sumnjiči da su povezane s nizom napada paljenjem na krajnje levičare i mete vezane za migrante

Грчка: Рације против неонациста, ухапшено петоро

Twitter Proto Thema English ‏ @eprotothema

Grčka antiteroristička policija izvela je operaciju protiv "nasilne neonacističke grupe" i tom prilikom uhapsila pet osoba koje sumnjiči da su povezane s nizom napada paljenjem na krajnje levičare i mete vezane za migrante, saopštile su danas grčke vlasti.

U saopštenju policije navodi se da je osam kuća pretraženo u široj atinskoj oblasti i dva provincijska grada, prenosi AP.

Policija veruje da su osumnjičeni članovi grčkog ogranka neonacističke grupe "Kombat 18".

U toku su pretrage u još nekim stambenim objektima, napominje se u saopštenju.

Tokom racija, policajci su zaplenili Molotovljeve koktele, 50 kilograma eksploziva, pištolje, noževe, štapove, drogu i krajnje desničarske transparente i opremu.

Pet grčkih državljana koji su danas uhapšeni optuženi su za pripadnost kriminalnoj organizaciji, bombaške napade i paljevine, kršenje zakona o oružju i posedovanju eksploziva.

Ranije danas, grčka agencija ANA prenela je saopštenje grčke policije za borbu protiv terorizma da je u pritvoru zadržano šest osoba zbog sumnje da su učestvovale u nizu napada, koji uključuju eksplozije, upotrebu zapaljivih bombi i upade na mesta na koja odlaze migranti i članovi antiestablišmenta.

Odeljenje grčke policije za borbu protiv terorizma navelo je da su ih istrage dovele do otkrića kriminalne organizacije, koja je navodno povezana s ekstemnom desnicom, za koju se sumnja da je umešana u eksplozije, upade i podmetanje požara.

Policija je istraživala više od 20 napada, koji su izvršeni tokom proteklih meseci, a za koje je "određena organizacija" preuzela odgovornost na sajtu te "krajnje desnice", navela je ANA, ali nije precizirala koja je organizacija u pitanju.



— Proto Thema English (@eprotothema) March 6, 2018


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Bandjerarosna

06.03.2018. 19:22

Preventivno i interventno delovanje države očito je zakazalo kada se preduzimaju takve akcije organa reda i otkrivaju naoružane grupe ili pojedinci. Korištenje aparata sile možda neće spreciti ekstremizam ove vrste jer je odavno zakazala i država i škola i porodica, ali se njime bar daje jasna poruka da je država jača od ekstremista i da se usudi nazvati ih pravim imenom. Onda nema konfuzije ni kod gradjana da sprece mlade da ne pristupaju takvim grupama.