Novosti

Mazda MX-5 Miata dobija agregat koji proizvodi 181 konjsku snagu?

Mazda MX-5 Miata dobija agregat koji proizvodi 181 konjsku snagu?
Foto: N.N. | Mazda MX-5 Miata dobija agregat koji proizvodi 181 konjsku snagu?

Mazda MX-5 Miata je jedan od najjeftinijih roadster modela na tržištu, ali je oduvijek favorizovala odlično upravljanje umjesto velikih brojeva performansi.

Trenutni model ispod haube posjeduje četvorocilindarski agregat radne zapremine dva litara, koji proizvodi 155 konjskih snaga i 200 Nm obrtnog momenta, što uopšte nije loše ako uzmemo u obzir težinu automobila koja iznosi 1.057 kilograma. Međutim, MX-5 je malo slabija od modela Fiat 124 Spider koji posjeduje četvorocilindarski agregat zapremine 1,4 litara i koji razvija 160 konjskih snaga i 249 Nm obrtnog momenta.

To bi sve uskoro moglo da se promijeni, jer najnoviji izvještaji sugerišu da će nova generacija (ili restilizovana verzija) modela Mazda MX-5 dobiti novi pogonski sklop, odnosno, više konjskih snaga. Naime, u izvještaju se pominje da će nova generacija imati četvorocilindarski agregat radne zapremine dva litara, s tim što će on proizvoditi 181 konjsku snagu, što je za 26 konjskih snaga više nego kod trenutnog modela.

Još uvijek nije jasno da li će ova dodatna snaga biti dobijena uz pomoć turbo ili super punjača, jer se oni nigde ne pominju, a kompanija je izričito demantovala glasine da će MX-5 dobiti novi SkyActive-X agregat. Prema tome, vjerovatno su inženjeri nekako uspjeli da modifikuju trenutnu SkyActive-G pogonsku jedinicu.

U svakom slučaju, uskoro možemo očekivati restilizovanu verziju ovog modela, jer ne vjerujemo da će biti predstavljena potpuno nova generacija, buduće da je trenutna na tržištu od septembra 2014. godine.

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije