Pućdemon odustao od funkcije predsednika Katalonije

Izbegli katalonski lider Karles Pućdemon, kandidat za predsednika Katalonije, odustao je od kandidature u korist bivšeg predsednika parlamenta te pokrajine Djordija Sančeza, koji je u zatvoru zbog organizacije katalonskog referenduma u oktobru.
Pućdemon je otišao u dobrovoljni egzil u Belgiju posle referenduma, koji je španska vlada proglasila nelegalnim, jer mu je pretilo hapšenje zbog njegove organizacije.
 
Nakon izbora u Kataloniji u decembru 2017, na kojima su zagovornici nezavisnosti osvojili tanku većinu, Pućdemon je predložen za predsednika Katalonije.
 
Ustavni sud Španije je doneo odluku da Pućdemon ne može biti inaugurisan u katalonskom parlamentu putem telekonferencije, odnosno ako nije fizički prisutan na sednici.
 
Na to se žalila Unija za Kataloniju, sud je odbacio žalbu, pa je proces izbora predsednika Katalonije zamrznut.
  • NS49

    02.03.2018 08:01
    Da mi je samo znati šta njima tamo ne valja u Kataloniji kad su najbogatiji deo španije pa čak im je i fudbal najbolji.
    Šta mi da kažemo u Vojvodini? Most nam prave 20 godina a puteve i pruge samo ako su konektovane sa Beogradom pačak i najavleljni novi put za Zrenjanin će biti kao neka obilaznica za glavni grad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.