Capital.ba

Učetvorostručen promet, pad indeksa

27.04.2010. / 17:29

BEOGRAD, Indeksi akcija Beogradske berze blago su skliznuli u današnjem trgovanju, pa je tako indeks Belex15 pao 0,38 odsto, a Belexline 0,39 procenata.

Promet je, zahvaljujući obveznicama RS i jednoj blok trgovini, bio četiri puta veći nego prethodnog dana. Ukupan promet je vrijedio 124,92 miliona dinara (1,25 miliona evra) od čega je u trgovini obveznicama realizovana polovina.

U kontinuiranoj trgovini akcijama najviše je pojeftinio Vital [VITL], nešto više od šest odsto, cijena Pupin telekoma [PTLK] smanjena je četiri, a Jubmes banke [JMBN] gotovo tri odsto. Energoprojekt [ENHL], sa A Listinga, na vrijednosti je izgubio dva odsto, a Agrobanka [AGBN] procenat i po. Akcijama beogradskog holdinga trgovalo se za četiri miliona dinara, a Agrobankinim za 2,12 miliona.

Dobitnike predvodi Telefonija [TLFN] rastom cijene nešto većim od četiri odsto, Metalac [MTLC], sa B Listinga, poskupio je dva odsto, Informatika procenat i po, Galenika Fitofarmacija [FITO] procenat, a Lasta [LSTA] pola procenta. Najviše se na kontinuiranom segmentu trgovalo akcijama Jedinstva Sevojno [JESV], za 7,49 miliona dinara, a slijedi Tigar [TIGR], sa A Listinga, sa prometom nešto većim od pet miliona.

Trgovina akcijama Komercijalne banke [KMBN], sa B Listinga, vrijedila je 3,96 miliona dinara a hartijama AIK banke [AIKB] ostvareno je 2,7 miliona.

U trgovini po metodu preovlađujuće cijene najveći promet realizovan je akcijama preduzeća Agro [AGRD], od 3,34 miliona dinara, po stabilnoj cijeni od 599 dinara.

Registrovana je i blok trgovina Medifarmom [MDFR] u vrijednosti nešto većoj od 29 miliona dinara. Vlasnike je promijenilo 387.000 akcija beogradskog preduzeća, odnosno četvrtina akcijskog kapitala, po cijeni od 75 dinara.

Kada je o obveznicama RS riječ, ostvaren je promet od 57,12 miliona dinara (575.756 evra), pri čemu najviše u trgovini dužničkim hartijama serije A2013, od 49,43 miliona (498.232 evra).

Učešće stranih investitora bilo je nešto veće od 11 odsto u ukupnoj i 21 odsto u trgovini akcijama pri čemu u kupovini akcija gotovo 38 a u prodaji četiri odsto.  Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!