Ekonomija

0

Evro sutra 118,02 dinara

Autor: JU

Izvor: Beta

Evro sutra 118,02 dinara

Izvor: Foto: pixabay

Danas je evro vredeo 118,0579 dinar, a NBS je kupila 30 miliona evra da bi ublažila dnevnu promenu kursa.

Dinar će sutra u odnosu na evro biti jači za 4,9 odsto nego pre godinu dana, za 0,6 odsto jači nego pre mesec dana, a za 0,4 odsto jači nego na početku ove godine.

Ove godine dinar je bio najslabiji 5. januara, kada je jedan evro koštao 119,0027 dinara, a najjači 23. februara kada je kurs bio 118,0128 dinara za jedan evro.

Da bi ublažila dnevne promene kursa, NBS je ove godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala 180 miliona evra, a takođe kupila 180 miliona evra.

"Dešavanja na domaćem deviznom tržištu u februaru su još jedan dokaz kredibilne i transparentne komunikacije NBS. Deprecijacijski pritisci (slabljenje dinara prema evru) u januaru bili su rezultat delovanja privremenih - sezonskih faktora, koje je NBS najavljivala u više navrata. Od februara je ponovo vidljiv efekat poboljšanja domaćeg makroekonomskog ambijenta koji doprinosi nastavku aprecijacijskih pritisaka (jačanju dinara prema evru) prisutnih tokom većeg dela prošle godine", objavila je danas NBS na svom sajtu.

Dodaje se da je NBS u februaru intervenisala na strani kupovine deviza, neutrališući u potpunosti efekat prodaje deviza iz januara, što potvrđuje njeno opredeljenje da nepristrasno interveniše u oba smera i da u povoljnim periodima stvara odbrambeni sistem (sigurnost) za budućnost (potencijalne negativne šokove iz međunarodnog okruženja).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR