Nelegalna gradnja dozvoljena privilegovanima

Primer investitorke Snežane Mitković koja bez ikakvih posledica na Pančićevom vrhu na Kopaoniku gradi nelegalno zdanje, samo je jedan u nizu primera da u državi Srbiji zakoni ne važe za sve i da u postojećem sistemu postoje privilegovani.
Nelegalna gradnja dozvoljena privilegovanima
Foto: 021
Kako piše Insajder, na spisku privilegovanih su sinovi bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, koji su izgradili nelegalne kuće na Savskom nasipu na Novom Beogradu, gde je bez građevinske dozvole takođe gradio i sin bivšeg ministra Milana Bačevića. Mimo zakona, bez potrebnih dozvola, nadograđeno je i oko 700 kvadrata na zgradi Islamske zajednice u Novom Pazaru, čiji je osnivač narodni poslanik Muamer Zukorlić.
 
Svi oni su gradili mimo zakona, a njihovi nelegalni objekti nisu srušeni iz istih razloga i uz slične izgovore, kao i u slučaju Snežane Mitković koja je bespravno izgradila objekat od preko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu, u Nacionalnom parku i zoni vojne nadležnosti.
 
Dve vikendice sinova Tomislava Nikolića na novobeogradskom Savskom nasipu izgrađene su pre donošenja poslednjeg Zakona o ozakonjenju 2014, ali i po starim i po novim propisima, ti objekti ne mogu biti legalizovani jer se nalaze u zaštićenoj zoni vodotoka. Uprkos tome, Nikolići su iskoristili mogućnost i neposredno pre usvajanja ovog Zakona, u istom danu podneli zahteve za legalizaciju ili konverziju zemljišta. Iako je u ovom slučaju sve jasno jer nije moguće legalizovati objekte u toj zoni, Sekretarijat za legalizaciju grada Beograda do danas nije doneo rešenje o zahtevu Nikolića za legalizaciju vikendica. Bez tog rešenja, nadležni u opštini Novi Beograd tvrde da ne mogu da ruše vikendice. 
 
S druge strane, u Novom Pazaru je aktuelna vlast je bez ustezanja i proceduralnih izgovora, javno suspendovala zakon. Nelegalnu gradnju u Novom Pazaru gde je na Fakultetu za Islamske studije 2016. dograđeno oko 700 kvadratnih metara bez građevinske dozvole niko nije mogao da zaustavi. Za to nisu bila dovoljna ni rešenja lokalne građevinske inspekcije o zatvaranju gradilišta, uklanjanju objekta, zahtevi policiji za asistenciju, krivične prijave...
 
U slučaj bespravne gradnje u Novom Pazaru se na kraju uključio i tadašni premijer Aleksandar Vučić koji je javno Muamera Zukorlića kao osnivača FIS-a  amnestirao od zakonske odgovornosti. On je rekao da neće rušiti tu nelegalno izgrađenu imovinu uz objašnjenje da ne želi nikakave sukobe u Sandžaku, već da će pokušati da se to reši razgovorom i mirnim putem. 
 
Sudeći prema dešavanjima čiji smo svedoci već mesecima, na Pančićevom vrhu na Kopaoniku takođe ne važe zakoni Srbije. Tok izgradnje bespravnog objekta od oko 1.000 kvadrata, od udaranja temelja pa do otvaranja restorana, s javnošću su paralelno, ali nemo, pratile i državne institucije. Prvi put kada je obelodanjena bespravna gradnja na Pančićevom vrhu, objekat je bio tek u izgradnji. Od kraja novembra 2017. do danas, nadležne institucije na čelu sa Ministarstvom građevinarstva, dozvolile su Snežani Mitković, da uspešno privede kraju radove i otvori restoran u jeku zimske sezone. Za ta tri meseca više puta je prekršila zakon, bez ikakvih posledica.
  • Mitko Korumpovic

    28.02.2018 16:25
    Gradnja
    U Novom Sadu su privilegovani svi koji daju neki podmaz gradjevinskim inspektorima kad dodju na lice mesta.A i u neku ruku su carobnjaci nestaju prijave ciste sve za sobom kao da nikad nista bilo.Strunfeta i strunfovi.Najbolji je gradjevinski inspektor iz Petrovaradina covek radi na kolicinu...
  • Secer

    28.02.2018 15:37
    Meso
    Sheraton
  • Vojvodina Republika

    28.02.2018 15:02
    Krivi smo mi
    To je tako od kada je Srbija postala prvo napola nezavisna, a potom sasvim nezavisna drzava. Turci su samo fizicki odsutni, mentalitet bahatih aga i begova preuzela je nasilnicka elita, od obrenovicevske, preko karadjordjevicevske do sadasnje udbaske, a ko god nije s njima, taj je samo sirotinja raja. Institucije prakticno ne postoje, "Zakoni nisu za nasi', nego za protivnici" (Nikola Pasic). Ipak, te elite nisu najveci problem.
    Problem je u ogromnom delu naroda koji jedva ceka da se dokopa ma i najsitnije privilegije, pa da i on nekog maltretira i natresa se. Nema solidarnosti, ni kolektivne svesti koja karakterise Zapadnu Evropu.
    Nesreca Vojvodine je u tome sto je ovde nekad postojao drugaciji, bolji sistem koji su pre svih Srbi iz Vojvodine, pa onda Srbija uz podrsku velikih sila, a tek na kraju dodjosi iz pasivnih krajeva, svesrdno razvaljivali i unistavali. Nakon 100 godina pod Srbijom, Vojvodina je upropascena, zemlja isposcena, naftu izvlace Rusi, jer mi nismo umeli da se organizujemo, od zakona, kulture i normalnih medjuljudskih odnosa ostali su samo tragovi. Ljudi beze kud koji, a procentualno najvise u zemlje bivse Austro-Ugarske, od koje smo Vojvodinu "oslobodili".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija