Ako ne formiraju ZSO pocepaćemo Brisel

D. R. Đ. - G. Č.

28. 02. 2018. u 09:04

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić tvrdi da srpsku zajednicu guraju u pravni sporazum: Ukoliko ne bude osnovana ZSO, povlačimo ceo dogovor. U aprilu će se navršiti pet godina od kada je dogovoreno formiranje ZSO

Ако не формирају ЗСО поцепаћемо Брисел

DA LI će Zajednica srpskih opština biti formirana u dogledno vreme ili će sačekati potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, dilema je koju je otvorio šef diplomatije Ivica Dačić, navodeći da je čuo novu opciju - da će ZSO biti upravo deo paketa pomenutog sporazuma, što je nazvao "vrhunskim bezobrazlukom".

- Nikad ne bih potpisao Briselski sporazum da u njemu glavna stvar nije bila ZSO. Na papiru je bila ZSO i integracija srpskih u kosovske institucije. Ako nema ZSO, povlačimo ceo Briselski sporazum - izričit je Dačić.

Na pitanje da li je EU za promenu sadržaja dogovora o ZSO, što zahteva Priština, kao i da li će njeno formiranje čekati na pravno obavezujući sporazum, Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice Federike Mogerini, za "Novosti", kaže:

- Sporazum o ZSO dogovoren je između dve strane u okviru dijaloga. U okviru tog dijaloga, EU očekuje da se odnosi između dve strane dalje normalizuju i da se ZSO formira što je pre moguće.

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da "paket" koji je pomenuo Dačić ne mora da znači da će se na formiranje ZSO čekati do potpisivanja pravno obavezujućeg dokumenta s Prištinom. On objašnjava da su dve strane 2013. samo parafirale Briselski sporazum, a da će potpisivanje pravno obavezujućeg "papira" tom prvom dogovoru dati pravnu snagu:

- Tim novim potpisima postojanje ZSO dobiće garanciju EU, a možda i UN, ako njena Generalna skupština bude donosila rezoluciju o završetku dijaloga. Takav "pečat" značiće da nijedna buduća vlada Kosova neće moći da menja suštinu ZSO bez saglasnosti svih potpisnika i garanta obavezujućeg sporazuma.

U aprilu će se navršiti pet godina otkako su se dve strane saglasile da se formira Zajednica. Međutim, i posle jučerašnje tehničke runde pregovora delegacija Beograda i Prištine, izostao je konkretan odgovor. Prema našim saznanjima, sporazumi o ZSO, kao i o mostu u Kosovskoj Mitrovici i energetici, juče su "pretreseni", ali u razgovorima nije bilo značajnih pomaka.


NOVA RUNDA U MARTU

SUMIRAJUĆI učinak dvodnevne runde tehničkih razgovora Beograda i Prištine, Kocijančičeva je juče saopštila da se diskusija vodila u konstruktivnom duhu. Navela je da su razgovori rezultirali zajedničkom identifikacijom nekoliko pitanja koja treba rešiti kako bi se krenulo ka implementaciji dogovora kojima se dalje normalizuju odnosi, i najavila da će se razgovori nastaviti sledećeg meseca.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

posle j nema k

28.02.2018. 10:37

predpostavljam da će se nakon propasti briselskog dogovora povući i pozivni broj za kosovo ili će biti kako je tvoj idol govorio hoće ali "malo morgen".

гебелсовска географија Моргана Фримена

28.02.2018. 11:33

Треба да га поцепате и без ЗСО. Не знам, што сте га уопште потписивали.

Rade čobanin

28.02.2018. 18:49

@гебелсовска географија Моргана Фримена - Ama ne zna niko ni šta su potpisali.

Косовка

28.02.2018. 11:50

Стално нам понављате једно исто. Као претите некоме... Па повуците већ једном тај самоубилачки договор! Кад вам формирају ту заједницу општина у новој албанској "држави", по њеним законима, биће касно за извлачење из живог блата!

Драган КНН

28.02.2018. 12:03

Без повратка већег броја од 250 000 расељених са КиМ и повратак њихове узурпиране и нелегално отуђене имовине оснивање Заједнице српских општина била би Пирова побједа ! Исти они који су нам направили то зло сада нуде рјешења , тобоже они су неутрални !!!

Растко

28.02.2018. 17:16

Ја у то не верујем, зар феминизирана Србија да ради овако?

Vatro Marx

28.02.2018. 17:55

Dosta je napetosti i gubljena zivaca, Ako gospodo vi u Vladi niste u stanju da rijesiteKosmet problem, pitam vas sta cekate iditeima druggi koji ce to da rijese ne poigravanje se vise da cijelim narodom Srbije cupate zivce. Kosmet niko me smijedijelu ni otudziti.

Filip

28.02.2018. 20:28

Приштина и њени ментори ће смишљати свакакве комбинације да Срби изгубе тло под ногама! Морамо да отварамо четворе очи!

zaliv.net

28.02.2018. 20:42

Podeliti Kosovo inace ode celo siptarima, sto se vise ceka sve je gore po Srbe i Srbiju!

Косовка

28.02.2018. 23:16

Волела бих да ти верујем... А ЗСО? Увидеће и Шиптари да од тога нема вајде за Србе. Маните се ћорава посла и искористите последњу прилику за прекид преговора, док још имате оправдање!

citalac

30.03.2018. 15:05

Srbi pod vracnje KIM u okvir Srbije podrazumeva samo teritoriju a ne Albance. Kad bi se vratili protiv svoje volje mozete li zamisliti sta bi nam se desavalo. Narode ne nasedajte na zapaljive reci politicara, oni svaki sukob provedu u foteljama a drugi ginu!