Vesti

0

Vučić: Pred Srbijom težak put u reformama i rešavanje odnosa Beograd-Priština

Autor: JU

Izvor: Beta

Vučić: Pred Srbijom težak put u reformama i rešavanje odnosa Beograd-Priština

Izvor: Foto: Beta / Darko Vojinović

Na konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Vučić je rekao da je Srbija spremna za kompromisno rešenje tako da i jedna i druga strana nešto izgube i dodao da Srbija ne sme da bude potpuni gubitnik.

Vučić je rekao da se nada da će, uz podršku Nemačke i Merkel, biti postignuto kompromisno rešenje za Kosovo.

"Znamo da je pred nama težak put. Mnogo je toga što treba da uradimo i u poglavlju 23 i poglavlju 24 u okviru vladavine prava na koje je kancelarka Merkel ukazala, ali znamo i da je pred nama teška prepreka koje se zove rešavanje pitanja odnosa Beograda i Prištine", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara kako očekuje da Srbi na referendumu prihvate gubitak dela teritorije zarad neizvesnog ulaska u EU, Vučić je rekao da treba gledati u budućnost i videti šta se dobija a šta gubi.

"Ja mislim da ljudi u Srbiji gledajući u budućnost treba da razumeju šta je to što dobijamo, šta je to što ostavljamo našoj deci. Ja mislim da našoj deci ne treba da ostavljamo sukobe, ne treba da ostavljamo ono što mi u prošlosti nismo uspeli da razrešimo već da napravimo čiste račune za budućnost", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija veruje u kompromisno, a u jednostrano i jednostavno rešenje, i naveo da je "važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego svojih predaka".

"Srbija je spremna za kompromisno rešenje, da i jedna i druga strana ponešto izgube, i da možda niko ne bude zadovoljan, ali da su u tom smislu takva rešenja bila najbolja. Za nas jedino teško rešenje je da Srbija bude apsolutni gubitnik u svemu", rekao je Vučić.

On je rekao da krajem godine Srbija kreće u izgradnju puta Niš-Priština. "Mi smatramo da ti putevi prijateljstva, putevi mira predstavljaju drugačiju budućnost za narode na Balkanu", rekao je Vučić.

Na pitanje da li se plaši dominacije Nemačke u Srbiji, Vučić je rekao da se "beskrajno raduje" boljoj saradnji Srbije i Nemačke.

Vučić je rekao da je na sastanku s Merkel konstatovano da Srbija i Nemačka imaju trgovinsku razmenu od 4,4 milijarde evra, čime je Nemačka ubedljivo prvi trgovinski partner Srbije.

On je izrazio zadovoljstvo što je zahvaljujući nemačkim investitorima, koji zapošljavaju 43.000 radnika, srpski izvoz u Nemačku dostigao 1,9 milijardi evra.

"Mi ćemo se truditi da popravljamo ambijent vladavinom prava... stvorimo još bolje uslove za njihov (nemačkih investitora) dolazak", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je ponosan što je napravljen sporazum Srbije i Nemačke o ratnim memorijalima i na teritoriji Srbiji i Nemačke što vodi do "konačnog političkog pomirenja.

 

Dojče vele uoči sastanka Merkel - Vučić : Poruke Berlina iste, ali ton drugačiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održava redovni tempo sastanaka s najmoćnijom političarkom Evrope Angelom Merkel, a iako na prvi pogled deluje da nemačka kancelarka gostu sa Andrićevog venca neće imati bogzna šta novo da kaže, današnji sastanak mogao bi da bude zanimljiviji, posebno iza zatvorenih vrata, ocenjuje Dojče vele.

DW podseća da je Merkel Vučiča primila kao premijera 14. marta prošle godine što je nemali broj posmatrača protumačio kao "pomoć najboljem balkanskom đaku usred kampanje za predsedničke izbore" i dodaje da Vučić ponovo stiže u Berlin, ovog puta kao predsednik, ali opet pred izbore, one u Beogradu na kojima lista Srpske napredne stranke nosi njegovo ime.

Pre godinu kancelarka je pomenula dobre bilateralne odnose, pohvalila Vučića zbog doprinosa stabilnosti, privrednih reformi i odnosu prema migrantskoj krizi, diplomatski natuknula potrebu dogovora s Kosovom te slobodu štampe koju Brisel neće "oktroisati" ili "iznuditi" već je u interesu Srbije.Ali, današnji sastanak bi, posebno iza zatvorenih vrata, mogao da bude zanimljiviji. Poruke su možda iste, ali bi ton kojim se iznose mogao da bude različit, ocenjuje DW i dodaje da je Strategija EU za Zapadni Balkan, kao i posete "viđenijih diplomata" regionu pokazuju da se Briselu i Berlinu žuri.

U Strategiji piše da bi odnose sa Kosovom trebalo urediti "hitno", a to "hitno" je najkasnije sledeće godine ne bi li "indikativni" i "ohrabrujući" termin za pristup Uniji 2025. godine postao realan, navodi DW.

"Uz malo sreće" , dodaje se, Merkel će Vučiću možda razjasniti i šta je njen tehnički šef diplomatije Zigmar Gabrijel zapravo hteo da kaže ;tokom nedavne posete Prištini, kada je pomenuo i "priznanje" i "prihvatanje" nezavisnosti Kosova.

Takođe, od poslednjeg viđenja u Berlinu na sto Angele Merkel stigle su i brojne analize koje vladavini prava i stanju medijskih sloboda u eri Aleksandra Vučića daju nedovoljnu ocenu pa će poruke koje će se čuti biti slične kao i prošle godine – red diplomatskih pohvala koje će srpski mediji rastrubiti, red diplomatskih pokuda o kojima će srpska javnost manje čuti, ocenjuje DW.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR