U napade bez juriša 1Foto: STARSPORT

Da Partizanova odbrana nije uhvaćena na krivoj nozi devet minuta pre kraja tvrdog meča u Humskoj, a grčki sudija Sidiropulos i njegovi pomoćnici prevideli ofsajd pre izjednačujućeg pogotka Viktorije (1:1), srpski šampion ne bi morao da ide na sve ili ništa u večerašnjem revanšu sa češkim klubom.

Tamo gde bi mogli da završe prvi put posle 2005. godine ako zadrže nivo defanzivne koncentracije i discipline iz prvih 90 minuta, a poprave realizaciju u još jednoj verovatnoj pozicionoj borbi.

– Nećemo kalkulisati. Od prvog minuta ćemo pokušati da se nametnemo, budemo agresivni, pritisnemo protivnika, jer nam samo pobeda odgovara. Nije to prekidač, da se u početku malo branimo, pa da ih pritisnemo u poslednjih 15 minuta. Moramo odmah da stavimo do znanja igračima Plzenja kakve su nam namere – ne skriva taktiku trener Miroslav Đukić.

Pre 13 zima „parni valjak“ je prošao dalje zahvaljujući pogotku Miroslava Radovića 180 sekundi pre kraja drugog meča sa Dnjeprom.

– Ne bih imao ništa protiv takvog prolaza i minimalne pobede, međutim, ne moramo baš toliko da se mučimo i čekamo. Ako može da to rešimo ranije. Svesni smo da moramo da budemo ofanzivni, od početka. Idemo u Češku da damo gol, istovremeno budemo čvrsti pozadi. Nećemo napasti širom otvorenih kapija, jurišati i zaboraviti odbranu. Moramo iz čvrste odbrane i sigurne igre, na planu taktičke discipline, da tražimo prolaz – objašnjava šef stručnog štaba crno-belih.

– Gol iz Beograda im daje izvestan komoditet, mada su i oni napadačka ekipa, ofanzivnog mentaliteta, zbog čega očekujem otvorenu utakmicu i dosta golova. Česi su navikli da napadaju sa dosta igrača, neće mnogo menjati tim, niti će spekulisati – siguran je Đukić pred novo suočavanje sa kolegom Pavelom Vrbom, čiji su izabranici u Beogradu bili naterani da stoje daleko od gola Partizana.

– Oni pokušavaju da igraju, međutim, nisu Barselona da ubijaju protivnika posedom. Čim ga ne ostvare onda dugom loptom traže špica Krmenčika. Moramo da im osujetimo taj plan, da nam ne naprave probleme. Bekovi su im skoro kao krila, krila ulaze unutra, svi se ponašaju kao špicevi, dosta igrača završava akcije. Brzi su u tranziciji, što zahteva da odigramo kompletnu utakmicu – zvuči kao da zna za jadac nekada jedan od najboljih defanzivaca španske Primere, s više velikih kadrovskih dilema.

Najveće se tiču najosetljivije karike svakog tima – zadnje linije, gde sigurno neće biti isključenog štopera Milana Mitrovića, a možda ni stalnog desnog beka Miroslava Vulićevića. Nemanja R. Miletić može da se pomeri sa mesta centralnog defanzivca na bok i dobro se snađe u poznatoj mu ulozi, što bi značilo kompletnu promenu osovine zadnje linije. Zadnji vezni Milan Radin može da obuče Vulićevićevo „odelo“, što je i činio u trenerskoj eri Marka Nikolića, ali novi šef kaže da ga ne vidi na tom delu terena. Oko pozicije štopera se ne izjašnjava, mada je jasno da je mogu pokriti iskusni Bojan Ostojić, do nekog trenutka jesenje polusezone starter, a tokom priprema više povređen nego zdrav, samim tim problematične forme, ili još zeleni Svetozar Marković. Druga nedoumica tiče se kompanjona Danila Pantića u paru zadnjih veznih, jer ga je Marko Jevtović u prvoj utakmici sa Viktorijom vrlo dobro ispratio, a tek oporavljeni Saša Zdjelar doveden je na pozajmicu kao kapitalno pojačanje. Ove sedmice iz povrede je izašao i špic Ognjen Ožegović, što Đukiću daje mogućnost da ga rotira sa Sejdubom Sumom na mestu iza napadača Leandrea Tavambe ili ga gurne na centarfora, pa se Kamerunac povuče iza i odatle „gađa“ loptama Ožegovića ili sam šutira.

– Ne možemo pred ovako važnu utakmicu mnogo da menjamo. Igrači su raspoloženi, motivisani i svesni da je ovo bitan meč za naše karijere. Daće momci sve od sebe – optimista je trener Partizana, koji je izgubio tri od 13 poslednjih mečeva LE na strani.

Vulićević: Ne po svaku cenu

Kapiten Miroslav Vulićević zna da je potreban ekipi, ali njegov nastup zavisi od stanja povređenog zgloba, zbog čega nije trenirao od nedeljne utakmice u Lučanima.

– Ima tu injekcija i tableta, iskoristićemo sve što je dozvoljeno da može da pomogne. Doktorski tim čini sve da me oporavi, pa ako budu postojale minimalne šanse… Ne želim da pričam da ću stisnuti zube i ne želim da izađem samo da budem u protokolu i statičan na terenu, već da dam sve od sebe i učestvujem u igri. Videćemo… – neodređen je iskusni bek.

Spremni za penale

– Viktorija Plzenj je dobar tim i ozbiljan protivnik dostojan poštovanja, a ujedno neko sa kim možemo da se na ovom nivou takmičenja nosimo, što smo pokazali u remiju koji bi bio pobeda da nije bilo gola iz ofsajda. Ne razmišljamo o penal završnici, ali spremni smo i za to. Imamo odličnog golmana i šutere – kategoričan je redovni strelac crno-belih u Evropi.

Vazura: Veća zarada, veće premije

– Premije su određene, veće su nego što su bile do ove utakmice. Pobeda protiv Viktorije donosi veću zaradu klubu i automatski su nagrade za ekipu veće – objavio je generalni direktor Miloš Vazura, ali nije otkrio koliko bi bilo dodato na 130.000 evra u slučaju eliminacije Viktorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari