RUSKI NEVIDLJIVI U SIRIJI: Isprobaće se sasvim nove rakete

Branko VLAHOVIĆ/Novosti Online

22. 02. 2018. u 13:33

Objavljene su fotografije dva lovca Su-57 blizu aerodroma u bazi Hmejmim, u provinciji Latakija, što je glavno čvorište ruskih operacija u Siriji. Mnogohvaljeni ruski avioni pete generacije uskoro će imati vatreno krštenje

РУСКИ НЕВИДЉИВИ У СИРИЈИ: Испробаће се сасвим нове ракете

Twitter Wael Al Hussaini ‏ @WaelAlHussaini

Od stalnog dopisnika MOSKVA

NAJMOĆNIJI i najsavremenijii ruski avioni SU-57 sleteli su u aviobazu Hmejmim u Siriji. Dva "nevidljiva" su pratili avioni SU-35. Tu informaciju su u četvrtak objavili mnogi ruski sajtovi jer je pre toga video-snimak objavio neki Sirijac na svom Tviteru. Prema toj informaciji u bazu su stigla pored dva "nevidljiva" i četiri lovca SU-35, kao i četiri bombarderi SU-25.

Sa njima je sleteo i ruski leteći radar A-50 U. Mada Ministarstvo odbrane RF nije komentarisalo dolazak "nevidljivih", u Siriju ruski sajtovi i agencije su uspeli da dobiju potvrdu informacije, ali se ne saopštavaju nikakvi detalji.


Pročitajte još:KATASTROFA U SIRIJI: U Guti 300 poginulih, koriste se dotrajali lekovi

Generalni direktor korporacije "taktičko raketno naoružanje" Boris Obnosov je 24. januara u intervjuu "Interfaksu" izjavio da će početi ispitivanje novog oružja SU-57. Taj avion će imati šest sasvim novih raketa, a zatim će do 2020. dobiti još šest principijelno novih raketa.

Rusi za sada imaju 10 aviona petog pokolenja SU-57 i kako je izjavio 8. februara zamenik ministra odbrane Jurij Borisov već je počela njihova "probno-bojeva eksploatacija".

Sa kojim su zadatkom doleteli ruski nevidljivi u Siriju za sada Ministarstvo odbrane RF nije saopštilo. Ovih dana je pojačana bezbednost u aviobazi Hmejmim u Latakiji. Ruski mediji tvrde da je načelnik Osme uprave Generalštaba Jurij Kuznjecov naredio da se guši mobilna telefonija, kako bi se sprečili eventualni napadi dronova u Hmejmimu i pomorskoj bazi Tartus.


Pročitajte još:Preti rat Sirije i Turske

General-lajtnant Kuznjecov je naredio da se mobilna telefonija guši do 30. marta ove godine u mestima gde se nalaze ruske jedinice. Rusi se tako žele osigurati od raznih tipova bespilotnih letilica. To je potvrdio i general-major Jurij Lastočkin, koji rukovodi jedinicama radioelektronske borbe. Na taj način se sprečava i curenje informacija.

Da podsetimo, prvi napad bespilotnih letilica na ruske jedinice u Siriji bio je u novogodišnjoj noći, kada je osam dronova napalo bazu Hmejmim. Tada sistem ometanja ruske vojske nije radio. Od napada su poginula dva čoveka, a oštećena su bila četiri aviona i dva helikoptera.

Drugi napad dronova bio je u noći između 5. i 6. januara, a ciljevi su bili Tartus i Hmejmim. Napadači su koristili 13 dronova. Sedam dronova je bilo uništeno "Pancirima" a ostale su ruski specijalisti uspeli da spuste na zemlju.

Ruski vojnici u bazama neće moći da koriste mobilne telefone već će sa svojom rodbinom razgovarati iz telefonskih govornica koje koriste sasvim drugu zaštićenu vezu. Biće stroga kontrola donošenja ličnih kompjutera da bi se maksimalno smanjila mogućnost da neprijatelji napadaju ruske jedinice.

— Wael Al Hussaini (@WaelAlHussaini) February 21, 2018


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

vojska sirijske vlade

22.02.2018. 14:25

Valjda vojska Sirije. A da, Beta je to bato, pa je dobro da nisu pomenuli i onu kvazi opservatoriju u Londonu, al zato su teroristi za njih pobunjenici.

Floki

22.02.2018. 15:51

pa rusija se bori protiv terorizma za razliku od nekoh država koje kao bombarduju danju a noču izbacuju padobranom oružje!