Soros smislio: Ovako planira da dokrajči IT gigante

Milijarder Džordž Soros, koji je optužio IT gigante Fejsbuk i Gugl kao pretnju po sve, navodno istražuje mogućnosti kako da se suoči sa rastom njihove moći.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

16:38

Soros smislio: Ovako planira da dokrajči IT gigante
(Foto: Getty images)

Portparol jedne od njegovih uticajnih fondacija rekao je da je Soros prošle godine donirao 180.000 Institutu za otvorena tržišta.

"Fondacije za otvoreno društvo dugo su radile na pitanjima koja se tiču slobodnog i demokratskog protoka informacija i načina na koje koncentracija moći može da utiče na znanje i komunikaciju", rekao je zamenik američkog programa Open Society Foundations Laleh Ispahani.

On je dodao da je nedavni govor Sorosa na Svetskom ekonomskom forumu uneo zabrinutost zbog efekata uticaja nekoliko gigantskih internet-platformi.

"Sasvim sigurno istražujemo nove načine na koje možemo da rešimo te probleme ne samo u SAD već i među našim osnivačima na globalnom nivou."

Fejsbuk i Gugl postali su „prepreka za inovacije“ i predstavljaju pretnju po društvo, rekako je Soros nedavno.

Kako je istakao, malo je verovatno da će se oni promeniti bez neke regulacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: