Gradonačelnik Niša Miloš Simonović rekao je juče da će grad u razmeni sa Ministarstvom odbrane Srbije dobiti skoro 200 hektara zemljišta na teritoriji Međunarodnog aerodroma „Konstantin Veliki“, kao i u širem centru grada.

Odluku o razmeni zemljišta juče je usvojilo Gradsko veće, a Skupština grada o tome će odlučiti prekosutra, na vanrednoj sednici.

Na konferenciji za novinare, Simonović je precizirao da će Niš dobiti 175 hektara zemljišta na teritoriji na kojoj se nalazi aerodrom, kao i još 15,5 hektara zemljišta na kojem je kompleks kasarni Bubanjski heroji. On je kazao da je obaveza grada da Ministarstvu odbrane „kao protivuslugu“ ustupi 21 odsto bruto površine izgrađenih stanova na lokaciji kasarne Bubanjski heroji u roku od pet godina, kao i da Ministarstvu odbrane avansno prenese 32 stana u vlasništvu grada. Prema njegovoj proceni, izgradnja na lokaciji Bubanjski heroji, na kojoj će osim stanova biti izgrađeni i poslovni objekti, trebalo bi da počne u junu 2012. godine, a do tada bi trebalo da bude urađena planska dokumentacija i određen investitor. On je dodao da je grad obavezan i da u roku od 10 godina izvrši eksproprijaciju zemljišta za proširenje vojne baze Komren na periferiji Niša.

– Ustupanje zemljišta na aerodromu u Nišu otvara mogućnost za početak radova na izgradnji Međunarodnog kargo centra. Razgovaraćemo sa predstavnicima austrijske firme „Ajmak“ da li su u stanju da realizuju taj projekat pošto je ugovor o gradnji kargo centra potpisan pre dve godine. Prošlo je, dakle, dosta vremena, došla je i svetska ekonomska kriza, pa moramo da vidimo da li su i kada u stanju da realizuju ono što je potpisano – rekao je Simonović.

Niški aerodrom i „Ajmaks“ potpisali su ugovor o izgradnji Kargo centra oktobra 2008, ali je po rečima Simonovića on bio „uslovni“, a investitori su prihvatili da će stupiti na snagu tek kada se reši status zemljišta. Vrednost tog posla je 60 miliona evra, a ugovor predviđa da će se u sklopu Kargo centra, ukupne površine 135.000 kvadratnih metara, nalaziti i hotelski kompleksi i kancelarijski prostor. Prilikom potpisivanja ugovora investitori su saopštili da će njegova izgradnja biti završena za šest do osam godina, a u Centru biti zaposleno oko 500 ljudi.

Dom Vojske postaje kongresni centar

– Sa Ministarstvom odbrane započeli smo razgovore o zajedničkom ulaganju u niški Dom Vojske Srbije u centru grada koji bi trebalo da postane kongresni centar – rekao je juče Simonović. On je precizirao da bi rekonstrukciju Doma Vojske trebalo zajednički da finansiraju dražava i grad. Niš, inače, nema nijedan kongresni centar, tako da se teško organizuju skupovi tog tipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari