Puni autobusi za Nemačku: Odavde sada najviše beže

Ukrajina trenutno prolazi kroz negativne posledice iseljavanja, koje su istoku Evrope poznate već četvrt veka.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Utorak, 20.02.2018.

17:28

Puni autobusi za Nemačku: Odavde sada najviše beže
Foto: Thinkstock

Kako navodi Blumberg, Ukrajina je trenutno glavni generator radnika koji bolji život traže u evropskim državama.

Službeni podaci pokazuju kako je od 2015. zemlju napustilo sedam odsto radne snage. Odliv po pravilu mlađih i školovanih radnika verovatno će se povećati nakon što je prošle godine Evropska unija ukinula vize za Ukrajince, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, 12 odsto Ukrajinaca tvrdi da je pronašlo posao u inostranstvu ili to planira uskoro da učini.

Dugoročna slika takođe je zabrinjavajuća. Ujedinjene nacije procenjuju da će se stanovništvo Ukrajine do 2050. sa sadašnjih 44,2 miliona smanjiti na 36,4 miliona ljudi.

Radnici iz jugoistočne Evrope masovno odlaze u Nemačku, a Poljska je vodeće odredište ukrajinskih radnika, gde ih trenutno radi 1,5 miliona. Rad u susednoj državi ima očite prednosti: dok je prosečna plata u Ukrajini 7.100 hrivnji (265 dolara), u Poljskoj doseže 3.500 zlota (1.046 dolara).

Međutim, odlazak radnika loša je vest za ukrajinsku privredu, čiji rast usporava već četiri tromesečja zaredom.

"Odlazak radnika jedan je od rastućih problema u Ukrajini. U nadolazećim godinama može postati ozbiljan rizik, kako za ekonomski rast, tako i za stabilnost cena", tvrdi zamenik guvernera centralne banke Dmitro Sologub. S problemom koji su "otkrili" Ukrajinci već se godinama muči celi istok Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: