Dostupni linkovi

Novom strankom protiv Brexita


Britanci traže spas u novoj stranci kako bi zaustavili Brexit
Britanci traže spas u novoj stranci kako bi zaustavili Brexit

Nova britanska stranka pod imenom Obnova, inspirirana pokretom francuskog predsjednika Naprijed, počela je kampanju kako bi uvjerila britanske parlamentarce da blokiraju poteze premijerke Therese May o napuštanju EU.

Samo 13 mjeseci do izlaska Britanije iz Unije, protivnici Brexita istražuju načine da se izbjegne, kako kažu ”najveća britanska pogreška od Drugog svjetskog rata”.

Stranka, koju su prošle godine osnovali jedan knjigovođa, jedan bivši novinar i konzultant, planira se kandidrati u svim izbornim jedinicama na majskim izborima ako ih bude. Kampanjom koju su započeli žele prisiliti parlamentarce da još jednom razmotre nacionalni intereres zemlje kada se bude glasalo o konačnom sporazumu s EU.

“Bićemo odlučni po pitanju Brexita”, rekao je James Torrance, glavni strateg stranke.

Pet stvari s kojima će 'Brexit' promijeniti EU?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Na referendumu 2016. godine 51,9 posto Britanaca ili 17,4 milijuna ljudi bilo je za napuštanje EU, dok ih je 48 posto ili 16,1 miljun bilo za ostanak u Uniji.

Blokiranje sporazuma o izlasku koji je premijerka Theresa May donijela iz Bruxellesa prošloga oktobra moglo bi ugroziti njenu manjinsku vladu i izazvati prijevremene izbore.

Vlada premijerka May, ali i njena stranka podijeljena je oko Brexita. Ona se zalagala za ostanak 2016, ali sada ustrajava na tome da Velika Britanija napušta uniju 29. marta 2019. Nema novog referendum, kaže ona.

Istraživanje javnog mijenja pokazuje da je 47 posto birača spremno se još jednom izjasniti o Brexitu i to kako budu poznati svi uvjeti napuštanja Unije, dok ih se 34 posto protivi novom referendumu.

Čelnici EU, ako bi jednoglasno glasali, mogli bi dopustiti da se Brexit odgodi ukoliko u Velikoj Britaniji dođe do političkih previranja uoči izlaska a iz Unije.

Među onima koji su pozvali da se prekine s Brexitom su i bivši premijer Tony Blair, izvršni direktor Goldman Sachs Grupe Lloyd Blankfein i milijarder George Soros.

Pristaše Brexita tvrde da bi zaustavlje procesa izlaska iz EU bilo protiv demokratske volje ljudi, te bi moglo izazvati ustavnu krizu u zemlji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG