Vesti

0

Savet Evrope upozorio na mogućnost proterivanja belgijskog novinara iz Srbije

Autor: JU

Izvor: Beta

Savet Evrope upozorio na mogućnost proterivanja belgijskog novinara iz Srbije

Izvor: Foto: pixabay

Upozorenje je objavljeno na inicijatvu partnerskih organizacija - Evropske federacije novinara i Međunarodne federacije novinara, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Belgijski novinar Filip Bertinšan izjavio je danas da je ipak dobio boravišnu vizu na godinu dana, nakon što je u medijima objavljeno da mu preti proterivanje iz Srbije zbog toga što je Bezbednosno-informativna agencija procenila da on predstavlja bezbednost po državu i građane.

Bertinšan je za televiziju N1 rekao da je dobio boravišnu vizu na godinu dana, do 2019. godine.

Belgijski novinar je objasnio da je pozvan u policijsku stanicu gde se pojavio sa svojim advokatom i da su mu tamo objasnili da se u njegovom slučaju pojavio novi detalj, te da nema smetnje da dobije boravišnu vizu.

On je dodao da nikakvo dalje objašnjenje nije dobio i najavio da će u utorak u beogradskom Medija centru održati konferenciju za novinare, zajedno s kolegama i novinarima Reportera bez granica.

Bertinšan u Srbiji radi deset godina za veći broj listova i medijskih kuća u inostranstvu i u braku je sa srpskom državljankom sa kojom ima jedno dete.

Platforma za za zaštitu bezbednosti novinara SE uspostavljena je aprila 2015, i od tada je izdato 14 upozorenja za Srbiju.

Ona ima cilj da unapredi zaštitu novinara, tako što ukazuje na pretnje i nasilje nad novinrima i predstavlja "bezbednosni mehanizam za rano upozoravanje i reagovanje" u okviru Saveta Evrope.

Zemlje sa najvećim brojem upozorenja o stanju medija su Turska (95), Rusija (43) i Azerbejdžan (31).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR