17. februar  2018. 11.30  | Izvor: FoNet

Iguman Dečana: Podela Kosova pokrenula bi nasilje na Balkanu

DEČANI -

Podela Kosova otvorila bi Pandorinu kutiju nasilja i pokrenula domino efekat širom Balkana sa užasnim posledicama za sve, ocenio je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, prenosi portal Kossev.info.

 

U scenariju podele svako bi izgubio, a dobici bi bili jadni. Srbi bi nestali sa Kosova, koje bi tako postalo model za stvaranje etnički čistih država. Balkan bi ponovo postao bure baruta. Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rešenje, a ne obrnuto, oglasio je Janjić serijom tvitova i poruka na Fejsbuku.

visoki decani jpg

Posle više tekstova u prištinskoj štampi da Beograd, Priština i Tirana navodno pregovaraju o razmeni teritorija, odnosno podeli Kosova, poruka nemačke, austrijske i američke ambasade protiv takih ideja, a potom i kosovskog predsednika Hašima Tačija, portal Kossev ističe da je reakcija Save Janjića prva u srpskoj javnosti na tu temu.

"Ako postoji rešenje statusa Kosova to sigurno nije podela. Svi znamo da većina Srba ne živi na severu Kosova, već na prostorima juga koji je većinski naseljen Albancima. Tamo su i najvažnije srpske pravoslavne svetinje", ukazao je iguman Janjić.

Srpska pravoslavna crkva se dosledno protivila promeni međunarodno priznatih granica Srbije, naglasio je Janjić.

"Umesto igre sa životima desetina hiljada nevinih ljudi, rešenja za trenutne probleme na Kosovu treba tražiti u dijalogu i na osnovu međunarodnog prava, podstičući saradnju, pomirenje, poštovanje ljudskih prava i baštine", dodao je on.

Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rešenje, a ne obrnuto, zaključio je Sava Janjić.

Srodne vesti

Broj komentara: 2

узгред  17. 02. 2018. | 21:26
Свакако да не долази у обзир деоба КиМ. Шиптари треба најпре да се помире са истином да су дијаспора стране државе - Албаније, која има огромна дуговања према мањинама у оквиру њихове државе. А међу њима и Србима...
Milan  18. 02. 2018. | 15:24
Iguman Janjić daje olake izjave,kao da nije svestan situacije i položaja Srba na KiM.Istorijski i naučno gledano,podela je jedino rešenje i to ako uspemo,biće puni pogodak.Ključ rešenja su SAD, naravno da to podrazumeva dogovor Beograda i Prištine,održavanje međunarodne konferencije i uključenje eksperata. Ako se izvrši podela koju prihvata Srbija,normalno je da sledi priznanje Kosova od strane države Srbije i prijem Kosova u UN. Pa svi znamo da je brutalno prekršeno međunarodno pravo i da je KiM kao deo države Srbije uz mučko i brutalno bombardovanje, oteto (a oteto-prokleto). Budimo pošteni i iskreni: šta da radimo da dobijemo celo KiM nazad? Imali bi stalne probleme i netrpeljivost po svim pitanjima, a posebno demografskim.Zar nije mudrije i pametnije da budemo dobre komšije,trgujemo i sarađujemo po svim pitanjima. Imam utisak da neke usijane i nepromišljene glave,nedovoljno obrazovane i bahate, stalno žele neke tenzije i sukobe, rat,suze,bol i krv.