Poljoprivrednici nezadovoljni, traže veću pomoć

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije saopštila je da od Ministarstva poljoprivrede traži povećanje subvencija, odnosno direktnih davanja po hektaru.
Poljoprivrednici nezadovoljni, traže veću pomoć
Foto: 021.rs
To je, kako je istaknuto, način da se poveća konkurentnost domaćeg agrara.
 
"Prošla poljoprivredna godina bila jedna od najtežih za poljoprivredne proizvođače. Opterećeni smo dugovanjima, kreditima, a svoje poljoprivredne proizvode koje smo ostavili na čuvanju nismo u mogućnosti da prodamo, jer nema interesovanja na tržištu", navodi se u saopštenju Upravnog odbora Asocijacije. 
 
Podsećaju i na, kako je istaknuto, neispunjeno obećanje ministra poljoprivrede da će u proleće 2018. godine imati regresirani dizel za poljoprivredu. 
 
"Sada nam to obećavaju za jesenju sezonu, bez jasno iznetog plana o obuhvatu i mehanizmu subvencionisanja", navedeno je u saopštenju. 
 
Ocenjeno je i da je bilo nepravilnosti u konkursu za korišćenje sredstava iz IPARD fondova EU. 
 
"Javni poziv i pravilnik za IPARD izašao je 25. decembra 2017, a vodič 19. januara 2018. što znači da su se u toku poziva menjala pravila konkursa. To skraćuje vreme trajanja konkursa, poljoprivrednike dovodi u zabludu i kompromituje kako državne organe, tako i proces evropskih integracija u očima građana Srbije, a posebno poljoprivrednih proizvođača", precizira se u saopštenju. 
 
Asocijacija od države traži i da se rok za davanje državnog zemljišta u zakup produži sa jedne na najmanje tri godine, kako ne bi dolazilo do smanjenja agrotehničkih mera i gubitka plodoreda, a proizvodnja bila predvidljivija. 
 
"Učešće na licitaciji u prvom krugu treba omogućiti samo poljoprivrednim gazdinstvima čiji su nosioci obveznici PIO fonda poljoprivrede i imaju izmirene obaveze po osnovu javnih prihoda", navodi se u saopštenju. 
 
Traže i ograničenje maksimuma površina koje može da zakupi jedno poljoprivredno gazdinstvo na 50 hektara, čime bi se, navode, dobio veći broj korisnika državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i ekonomski ojačala mala poljoprivredna gazdinstva i mladi koji žele da počnu da se bave poljoprivredom. 
 
"Među članicama NAP Srbije i poljoprivrednicima prisutno je veliko nezadovoljstvo, koje smo spremni da iskažemo na protestima ukoliko Ministarstvo poljoprivrede u najkraćem roku ne odgovori na potrebe poljoprivrednika i time spreči dalju propast naših gazdinstava", piše u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija