Plenković: Hrvatska vlada nema nameru da popušta Srbiji

Tanjug

14. 02. 2018. u 22:23

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da njegova Vlada, iako snažno proevropska, "nema nameru da popušta Srbiji" samo zato što nešto lepo piše u strategiji EU za zapadni Balkan

Пленковић: Хрватска влада нема намеру да попушта Србији

Foto: Tanjug/AP

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je danas učestvovao na radnom ručku kolegijuma u Evropskoj komisiji, izjavio je, prema hrvatskom "Večernjem listu", da njegova Vlada, iako snažno proevropska, "nema nameru da popušta Srbiji" samo zato što nešto lepo piše u strategiji EU za zapadni Balkan.

Kako navodi list, Plenković je rekao da hrvatska Vlada želi da gaji dobrosusedske odnose i pomogne svim susedima na putu reformi i putu prema EU, ali je takođe dodao da sa Srbijom ima dva nivoa odnosa.

Pročitajte još:Plenković bi se, ipak, dotakao ratne odštete

"Sa Srbijom imamo dva nivoa odnosa. Jedni su aktuelni i budući, a drugi su vezani za prošlost. Sve teme stavili smo na sto, našli metodologiju kako da o njima razgovaramo, uključujući i pitanja procesuiranja ratnih zločina, i pitanja zaštite manjina, i pitanja nestalih, i pitanja granica, i pitanja ratne odštete. Jesu li to ili ne elementi strategije, to nije bitno, to je nešto što Hrvatska rešava, jer smatra da se treba rešiti", rekao je Plenković, navodi "Večernji list".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

April9

14.02.2018. 23:04

Ne, nije tako, Hrvatska ima nameru i dužna je da pomaže Srbiji! Na to se obavezala kad se pridružila EU i sad mora u skladu sa EU porodičnim vrednostima uz odsustvo nacionalizma, iako je vidno da joj nije do toga, da pomogne Srbiji i da ubrza proces pridrživanja, i da uvek bude prijateljska zemlja spremna na pomoć na svim nivoima!

Прота

14.02.2018. 23:09

Овај неки опасан баја :) Тако је, не дајте нам да уђемо у ЕУ,ништа боље за нас не можете да учините.

Miralem

14.02.2018. 23:10

Nekada su stari i pametni ljudi govorili: “pametni popusta”. Gospodine Plenkovicu, ne popustajte - budite dosledni.

Ivan Zgrozeni

15.02.2018. 06:37

Nasli ste metodologiju? Hrvatska ne zeli resenje nijednog otvorenog pitanja jer se plasi da bi Srbi poceli da se vracaju na svoje. Time bi bile ponistene tekovine "domovinskog rata". Metodologija je: Odugovlaci sa resenjima i uvek pronadji nesto sto bi bilo "otvoreno pitanje" da se Srbi ne bi vratili.

Шоне

15.02.2018. 08:31

Хрватска је усташка творевина са окупираним Србским територијама.ЕУ је профашистичка творевина којој ништа што се ружно уради или каже Србима у загребу не смета.Хрвати су 97%усташе и задојени су мржњом.Када би им се указала прилика опет би нам нанели зло и то уз благослов ватикана и западних назови сила, које се представљају као" пријатељи "Србије.Па Србијо ајде ти у ЕУ као да си са марса пала

Мило

15.02.2018. 10:30

Овај опет започиње,срећом Срби вас познају у детаље , морате знати да сада имате шансу да поправите односе са Србијом иначе ћете у будућности бити на маргини ,скоро неприметни......

Miodrsg

15.02.2018. 11:03

Lepo je covek rekao da imamo dva nivoa odnosa. Jedan je buducnost a drugi je spoznaja proslosti jer svet treba i mora da sazna kako su Hrvati imali logor za decu u kome su ih izgladnjivali do smrti i zverske ubijali nabijajuci ih na nozeve . Tako da mi treba da nastavimo da upoznajemo svet sa tim osobinama Hrvata pa ce onda svet shvatiti zasto su se Srbi plasili da zive u njihovoj nezavisnoj Hrvatskoj.

Смрт €U/NATO окупацији,слобода Србији!

15.02.2018. 13:39

Први пут у животу, имате плус од мене.Урадите све што можете Ујкани, да никада не будемо поново са вама, у било акквој заједници, унији, савезу, конфедерецији...То ће бити најбоља ствар и једина позитивна, коју ћете учиити србима и Србији, у вашој целокупној измаштаној "тисућљетној повијести". Никад у швапску ЕУ ко бедни и безначајни робови попут вас , и никада ништа са вама, док се Земља око Сунца окреће! То је једини рецепт за успех и срећу Србије.