Huliganizam bi mogao nestati, ali nema volje

E. V. N.

14. 02. 2018. u 21:02

Podaci pokazuju da mali broj izgrednika na stadionima bude osuđen (10). Advokat Radulović: Tužilaštva i sudovi potpali su pod uticaj navijača

Хулиганизам би могао нестати, али нема воље

Foto Tanjug

PRED beogradskim Višim sudom je od januara 2015. pa do kraja prošle godine okončano 79 postupaka koji su se vodili protiv izgrednika na prestoničkim stadionima i u sportskim halama. Od tog broja je samo njih 23, kojima je obuhvaćena 31 osoba, pravosnažno osuđujuće okončano. Ukupno 19 huligana je dobilo uslovne kazne, dok su ostalima izrečene zatvorske kazne, ali i kazne u kućnim uslovima.

Svi osuđeni dužni su i da plate novčane kazne, između 10.000 i 50.000 dinara, a zabranjeno im je i da prisustvuju utakmicama određeni vremenski period. Najveći broj osuđujućih presuda odnosi se na incidente na fudbalskim utakmicama, dve su donete zbog izgreda na "Paradi ponosa", dok je jedna epilog sukoba na rukometnoj utakmici. U 13 slučajeva optuženi su oslobođeni, a 28 postupaka je završeno sporazumima o priznanju krivice.

Prema praksi, čak i kad se tužilac i okrivljeni sporazumeju oko visine kazne, sud može da odbije taj sporazum, ako smatra da je kazna neadekvatna. U javnosti se često mogu čuti kritike na rad pravosudnih organa zbog donetih presuda. Kako nam je rečeno, neretko se dešava da tužilaštvo predloži visoku kaznu, a sud izrekne kaznu koja nije ni polovina predložene. Delioci pravde nisu vezani predlogom tužioca, a treba imati u vidu da se prilikom donošenja presude u obzir uzimaju kako otežavajuće tako i olakšavajuće okolnosti, koje oni u skoro svakom slučaju razmatraju i smatraju da izrečene presude zadovoljavaju svrhu kažnjavanja.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije, za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi predviđena je kazna zatvora od tri do 12 godina. Interesantno je da nikada niko u našoj zemlji nije osuđen na maksimalnu kaznu. Najviša koja je izrečena bila je za jednu osobu i iznosila je tri godine robije.


Često se dešava da se sukobi navijača otrgnu kontroli, pa je tako u obračunima u kojima su učestvovali srpski huligani u poslednjih 20 godina život izgubilo deset osoba. Među njima ima i stranih državljana. Ti sukobi uglavnom su se događali izvan stadiona, a najčešće je reč o unapred dogovorenim napadima.

MUP BEZ ODGOVORA Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nismo uspeli da dobijemo odgovor da li i dalje funkcioniše Nacionalni fudbalsko-informacioni centar, osnovan u aprilu 2011, i kakve rezultate je do danas dao. On je svojevremeno predstavljen kao centralna tačka za razmenu podataka bitnih za održavanje domaćih i međunarodnih utakmica. Takođe, nije nam otkriveno da li je ovo ministarstvo napravilo bazu podataka sa imenima najekstremnijih navijača, koji su krivično gonjeni za nasilje na stadionima. Inače, ministar Nebojša Stefanović je na čelu Nacionalnog saveta za sprečavanje negativnih pojava u sportu.

Kako bi trebalo da izgleda borba protiv huliganizma u Srbiji, jasno je definisano Zakonom o sportu, Nacionalnom strategijom za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, kao i mnogim zakonskim aktima. Međutim, sve ono što je u njima zapisano slabo se primenjuje. Nebojša Ivković, nekadašnji generalni sekretar FSS, a sada dugogodišnji delegat FIFA i UEFA, stadionski i disciplinski inspektor UEFA, ističe da bi se mnoge stvari promenile da se ove aktuelne regulative poštuju.

Prema mišljenju advokata Ilije Radulovića, huligani su instrumentalizovani za proizvodnju efekta straha uz pomoć kojeg se generalno lakše vlada:

- Tužilaštva i sudovi potpali su pod njihov uticaj, zbog čega se mali broj onih protiv kojih su podnete prijave procesuira i osuđuje. Kad bi htelo da se iskoreni nasilje, to bi moglo da se uradi od petka do ponedeljka. Postoje zakoni na osnovu kojih bi se huligani procesuirali i osudili na višegodišnje zatvorske kazne.

Iz Ministarstva za omladinu i sport, za "Novosti", ističu da su problemi s kojima se susrećemo na sportskim događajima prepoznati Zakonom o sportu, Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu, kao i Strategijom razvoja sporta.

- Republika Srbija je ratifikovala i Evropsku konvenciju o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, posebno na fudbalskim utakmicama - navode iz ovog ministarstva. - Svi navedeni akti definisani su po međunarodnim preporukama i predstavljaju jasnu poruku države da će preduzeti sve neophodne mere u borbi protiv nereda i nasilja na sportskim događajima, omogućiti efikasno procesuiranje krivičnih dela i pooštriti kazne za počinioce.


Nadalje navode da u svom radu insistiraju pre svega na prevenciji i edukaciji kada je reč o negativnim pojavama u sportu.

Ilija Radulović Foto Nikola Fifić

GLAVNI PROBLEMI

MEĐU glavnim problemima u borbi protiv huliganizma koje su stručnjaci navodili tokom serijala "Novosti" su:

Preblage i uslovne kazne koje su često ispod zakonskog minimuma;

Nacionalna strategija za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama (doneta 2013) koja u najvećem delu nije realizovana. Ovaj dokument donela je Vlada Srbije, a u njenom sprovođenju trebalo je da učestvuju i ministarstva sporta, pravde i unutrašnjih poslova;

Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama koji nije uspeo na adekvatan način da odgovori izazovima huliganizma;

Činjenica da se pred sudovima uglavnom pojavljuje "sitna riba", dok vođe skoro nikada i ne budu procesuirane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Grga

15.02.2018. 00:00

Ako hoce u EU morace to da rese kako znaju i umeju. Niko nije lud da uvozi kriminalce u svoje dvoriste. Nego se prave ludi dok jos mogu.

Ognjen

15.02.2018. 10:33

@Grga - Ovde o EU pričaju oni koji očekuju da će u njoj živeti kao što žive Danci i Holanđani a ne kao Bugari. Neće vam EU uređivati državu, a problemi sa huliganizmom postoje u skoro svim članicama EU, čak i mnogo veći nego u Srbiji, uz jednu bitnu razliku, tamo ne postoji sprega politike sa ovim problemom.

Bivsi Zvezdas III generacije

15.02.2018. 03:48

Navijaci citaj huligani su paravojska raznih politicara i njihovih partija.Takodje oni su masina za dilovanje i kontrolu narkoticima, a to jue ogroman izvor prihoda za mnoge.Riba smrdi od glave a cisti se od repa.To je to.

Svasta

15.02.2018. 04:52

@Grga Ko hoce u EU? Pa ovima na vlasti to manje odgovara nego narodu, ovako se mnogo bolje krade...

Лука

15.02.2018. 05:24

Зато на суд иду баке које не плате струју! Живела правна држава!

Ovijads

15.02.2018. 07:34

Sudije i tužioci se plaše huligana. Sudijama je lepo kad primaju platu a kad treba da razrežu kaznu onda strah. Nisu trebali da biraju ovu profesiju.

ZoZoNaC

15.02.2018. 07:58

Standard diktira sve dajte ljudima mogućnost da zarade platu ne ovu od 200 - 300-400!!nego onu min od 1200 1500 1800€ i sve če biti u redu i nemoj da se pravite najvni! Hocete da digne te kucu a nema te temelja nego bi prvo da napravite krov a to ne moze tako to nemoze isto je ovo i sa huliganima tako!