Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Zbog prisustva KANCEROGENE supstance: Slatkiši iz Bosne PONOVO vraćeni s hrvatske granice

Zbog prisustva KANCEROGENE supstance: Slatkiši iz Bosne PONOVO vraćeni s hrvatske granice

S granice između BiH i Hrvatske pre nekoliko dana ponovo je vraćeno šest pošiljki konditorskih proizvoda koji su bili namenjeni evropskom tržištu.

granicni prelaz gradiska Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
granicni prelaz gradiska
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Proizvodi iz BiH vraćeni su zbog povećanog prisustva hemijskog elementa akrilamida, za koji stručnjaci navode da je kancerogen.

Prvi slučaj vraćanja konditorskih proizvoda iz BiH s evropske granice zabeležen je krajem prošle godine.

Od tada do danas važi zabrana izvoza na evropsko tržište proizvoda iz BiH koji ne ispunjavaju normative EU vezane uz sadržaj ovog, kako se veruje, za zdravlje štetnog hemijskog elementa.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić, kaže za Avaz da je nakon prvog incidenta i vraćanja pet pošiljki proizvoda iz BiH s evropske granice održana stručna rasprava na kojoj su proizvođači upoznati s preporukama Evropske komisije.

- Prema našim informacijama, mnoge kompanije krenule su s revidiranjem svojih tehnoloških postupaka, a sporne pošiljke na siguran način su uništene. Ista sudbina čeka i ovih šest pošiljki - pojašnjava Hajrić.

No, kako pojašnjava, problem predstavlja i činjenica da ne postoji zakonska regulativa o dozvoljenom sadržaju akrilamida u konditorskim i drugim proizvodima.

Agencija je zbog toga počela s izradom pravilnika o dozvoljenom nivou akrilamida u hrani, odnosno počeli su s preuzimanjem evropske legislative.

Pripremljen nacrt

- Pripremili smo nacrt ovog podzakonskog akta koji je već dostavljen na mišljenje nadležnim entitetskim institucijama, a nakon što dobijemo komentare i sugestije, materijal će biti prosleđen Savetu ministara BiH. Nakon toga proizvođačima ćemo predstaviti njihove nove obaveze kada je reč o procesu proizvodnje hrane – zaključuje Hajrić.

Akrilamid je potencijalno kancerogena tvar koja u velikim količinama može uticati na zdravlje ljudi, navodi se u napomeni Evropske komisije.

Ima ga u prženoj hrani poput krompirića, čipsa i kafe te u pečenoj hrani poput keksa, krekera, žitarica i pekarskih proizvoda