Slovačka deportovala 24 radnika iz Srbije, radili na crno

Slovačka policija za strance otkrila je u utorak u rutinskoj kontroli industrijske zone u gradu Njitra 24 državljanina Srbije koji nisu imali legalni boravak.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.02.2018.

21:15

Slovačka deportovala 24 radnika iz Srbije, radili na crno
Foto: GettyImages

Njima je zbog rada na crno naređeno da napuste Slovačku.

"Zbog kršenja propisa o boravku i rada na crno 24 državljanina Srbije su proterani, administrativno, bez zabrane ponovnog ulaska u zemlju, a dat im je rok od 30 dana da napuste Slovačku", rekao je portparol slovačke policije Denis Balogov.

U kontroli u gradu Senica, gde se takođe nalaze preduzeća koja zapošljavaju strane radnike sa Balkana, provereno je 48 srpskih radnika i 21 državljanin Bosne i Hercegovine, ali je tamo zbog manjih nepravilnosti izrečeno samo 10 prekršajnih kazni.

U Slovačkoj je krajem prošle godine radilo 49.478 stranih radnika, najviše Srba, njih 12.259, saopštio je u januaru slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter.

Slovački parlament usvojio je ovog meseca izmene propisa kojima će se olakšati zapošljavanje srpskih i radnika iz trećih zemalja u četiri regiona Slovačke, gde je nezaposlenost ispod pet odsto i gde fabrike na domaćem tržištu ne mogu da nađu dovoljno ljudi.

Reč je o regionu Bratislave, Trnave, Žiline i Njitre, gde je koncentrisana i automobilska industrija.

Od leta Slovačka će napraviti spisak profesija u kojima slovačkoj privredi nedostaju radnici i olakšaće zapošljavanje ljudi iz Srbije, Ukrajine i Vijetnama.

U fabrici udeo "gastarbajtera" neće smeti da pređe 30 odsto zaposlenih, a fabrike su dužne da ih zaposle po istim uslovima i uz istu platu kao i slovačke radnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: