Najnovije vesti
Vesti Politika
SLUČAJ UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆa Tužilac i sudija različito tumače snimke sigurnosnih kamera

SLUČAJ UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆa Tužilac i sudija različito tumače snimke sigurnosnih kamera

Glavni tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulja i predsednik Osnovnog suda Nikola Kabašić u slučaju ubistva Olivera Ivanovića različito tumače šta se zapravo vidi na snimku sa sigurnosnih kamera, u vezi sa načinom na koji su postupili policajci koji su bili pritvoreni.

Oliver Ivanović, Mesto ubistva Foto: TV Most / Promo
Oliver Ivanović, Mesto ubistva

Sulja kaže za "Insajder" da je tužilaštvo uložilo žalbu na odluku Osnovnog suda u Mitrovici da ne odredi pritvor dvojici policajaca koji su uhapšeni zbog sumnje da su manipulisali dokazima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, dok Kabašić u izjavi za isti medij ovakvu odluku suda obrazlaže time da tužilac nije dao opravdane zahteve za određivanje pritvora.

Mesto gde je upucan Oliver Ivanović
Foto: Željko Tvrdišić / RAS Srbija
Mesto gde je upucan Oliver Ivanović

Kabašić navodi da je tužilac pritvor za policajce tražio na osnovu toga da će osumnjičeni uništiti dokaze ako se nađu na slobodi i da će ponoviti krivično delo, a da sud smatra da po tim osnovama policajcima ne može biti određen pritvor.

- „Sud smatra da oni odgovaraju za krivično delo prepravljanje dokaza, tako što su u konkretnoj prilici, za konkretan dan, u istrazi koja se vodi u konkretnom slučaju narušili mesto dokaza... Znači, oni ne mogu opet da se vrate tamo i naruše dokaze ili da ponovo počine krivično delo“ - kazao je Kabašić.

On je objasnio da su ova dva policajca bili prvi koji su, kada su čuli „zapomaganje jedne žene“, stigli do mesta ubistva Olivera Ivanovića.

"Insajder" ocenjuje da se iz izjave Kabašića zaključuje da je sud prihvatio objašnjenje policajaca, koji su u prvom trenutku mislili da je Ivanović doživeo srčani udar, jer nisu odmah videli ni krv, ni povrede kod Ivanovića.

„- Jedan od njih se saginje i predaje novčanik Olivera Ivanovića sekretarici. Drugi se okreće i vidi nekoliko čaura na zemlji, uzima jednu u ruke i spušta je, to se jasno vidi na video snimku, znači ne stavlja je u džep i ne odnosi sa lica mesta. Oni onda odlaze, jer ne znaju da je to lice mesta krivičnog dela - rekao je Kabašić i dodao da to potvrđuju i snimci sa sigurnosnih kamera iz Ivanovićeve kancelarije.

Tužilac: Policajac je čauru stavio u džep

Predsednik Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici je naglasio da sud nije doneo odluku da policajci budu oslobođeni istrage, već je dozvolio da se brane sa slobode i postavio pitanje zašto je tužilac čekao 23 dana da pokrene postupak protiv policajaca koji su dirali mesto dokaza.

- „Sačekaćemo da odluka po žalbi bude predata Apelacionom sudu, da Apelacioni sud odluči ko je u pravu“ - zaključio je Kabašić.

"Insajder" navodi da je, za razliku od sudije Kabašića, glavni tužilac Sulja ocenio da se na kamerama vidi da su policajci uklonili jednu čauru sa lica mesta, odnosno da ju je jedan policajac stavio u džep.

„Ivanović je ubijen sa šest metaka iz pištolja 'zastava M70A', a na licu mesta prikupljeno je pet čaura“, kazao je Sulja.

Suprotno od sudije, tužilac je izneo tvrdnju da se na snimku vidi da su policajci odgovorni za uzimanje čaure sa lica mesta.

- „Njih dvojica su, kako se može videti na snimku, dok su obezbeđivali mesto zločina uzeli čauru i sve vreme bili na telefonu sa nekim. Sve ovo nam je bilo sumnjivo, pa smo zbog toga odlučili da zatražimo pritvor za ovu dvojicu policajaca - tvrdi Sulja.

Na pitanje "Insajdera" da li su ovi policajci ranije disciplinski odgovarali za slične slučajeve, Sulja ja rekao da nisu i da nemaju nikakav dosije.

Podseća se da su policajci Dragiša Marković i Žarko Jovanović privedeni pre tri dana, nakon čega je Tužilaštvo zatražilo jednomesečni pritvor, ali je Osnovni sud u Mitrovici oslobodio ovu dvojicu kosovskih policajaca.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred sedišta stranke u Severnoj Mitrovici.