Vučić: Hvala što čuvate svoje srpsko ime i prezime (FOTO+VIDEO)

Agencije/Novosti online

13. 02. 2018. u 09:13

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović boravi u Hrvatskoj, drugi dan posete posvetio je Srbima koji žive u toj zemlji

Вучић: Хвала што чувате своје српско име и презиме (ФОТО+ВИДЕО)

Foto Tanjug/BETA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović boravio u Hrvatskoj, drugi dan posete posvetio je Srbima koji žive u toj zemlji.

On je posetio Vrginmost, 1996. godine preimenovan u Gvozd, mesto u kome su Srbi teško stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i u akciji "Oluja", a danas u toj i opštini Topusko živi oko 700 srpskih porodica.

Po povratku u Zagreb usledio je razgovor sa Srbima na trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća na kojoj su prisustvovali većnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija. Svečanoj skupštini prisustvovala je i predsednica
Grabar-Kitarović

Kako je protekao prvi dan posete predsednika možete da pročitate OVDE.


Tokom dana razgovarao je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednikom Sabora Goranom Jandrokovićem. Grabar Kitarović i Vučić obratili su se i na hrvatsko-srpskom privrednom forumu.


VUČIĆ U VRGINMOSTU, POSETIO LAPČEVIĆE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Vrginmost, preimenovan 1996. u Gvozd, gde će razgovarati sa srpskim stanovništvom, a po dolasku je posetio porodicu Predraga Lapčevića.

Predsednik je u Vrginmost doneo i poklone za tamošnju školu "Gvozd".

Na trasi kojom je od Zagreba prema Vrginmostu prošao Vučić sa delegacijom pojačano je prisustvo policije.


U samom Vrginmostu je od ranog jutra sve spremno za dolazak srpskog predsednika, a veliki broj okupljenih meštana izneće mu probleme sa kojima se Srbi u Hrvatskoj suočavaju, pre svega egzistencijalne.

Vučić će u Vrginmostu obići i školu, gde će pokloniti informatičku opremu.

Predsednik opštine Gvozd Branko Jovičić navodi da su problemi zapošljavanja i loše infrastrukture glavne prepreke sa kojima se nose Srbi u Hrvatskoj.



Najveći deo je, kaže, staračko stanovništvo, što situaciju čini još težom.


DNEVNIK: ČUDO - SRPSKE ZASTAVE USRED ZAGREBA

Ljubljanski list "Dnevnik" piše da, uzimajući u obzir nizak nivo hrvatsko-srpskih odnosa u poslednjih 20 godina, poseta Hrvatskoj presednika Srbije Aleksandra Vučića "daje nadu da bi stvari mogle da se promene, ali će to biti teško", prenosi STA.

U tekstu pod nazivom "Čudo - srpske zastave usred Zagreba" navodi se da je "brzi odgovor Vučića na neočekivani poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović nudi nadu da bi dve zemlje mogle da pronađu mudrosti i snage da započnu rešavanje problema".

foto Tanjug


"Ipak, ovo će biti težak zadatak, imajući u vidu da veliki deo javnosti u Hrvatskoj i Srbiji nije bilo naklonjen ovom sastanku. Hrvatska se plaši da će se srpski političari pretvarati da su dobri susedi dogle god je to potrebno Beogradu zarad ulaska u EU. Srbija se plaši da će je hrvatski političari ucenjivati tokom pokušaja rešavanja osetljivih pitanja, poput granice na reci Dunav", navodi se u članku.

LjUBIŠIĆ: ODLAZE NAM LjUDI, NE PRAVIMO RAZLIKU...

Barbara Ljubišić, direktorka Osnovne sksole Gvozd u Vrginmostu, koju će danas posetiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kaže da je dobro da se radi na pomirenju i uspostavljanja boljih odnosa između dve zemlje i da je dobra inciijativa predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da pozove svog srpskog kolegu da poseti Hrvatsku.

Kako je rekla, Vučić će školi, koja broji 94 đaka, a od toga 42 odsto su deca srpske nacionalnosti, donirati 10 laptopova za informatičko odeljenje.

„Mi smo ozbiljna obrazovna ustanova, ne pravimo nikakav razlike među decom, poštujemo i negujemo različitosti, nacionalnosti i vere i time se možemo ponositi“, rekla je Ljubišić za Tanjug pred dolazak Vučića u školu.

Objašnjavajući kako funkcioniše škola, Ljubišić je rekla da oko 30 odsto đaka ima izborni predmet pravoslavnu veronauku, a 32 odsto pohađa predmet srpski jezik i kultura.

foto Tanjug


Život u opštini Gvozd je poslednjih godina veoma težak, kaže ona, dodajući da se to odražava i na broj dece koji se poslednjih godina drastično smanjuje.

Kada je počela da radi u školi 2002. bilo je 230 đaka, a trend opadanja je naročito primetan poslednjih godina.

„Ljudi odlaze za poslom, čitave porodice se iseljavaju u potrazi za boljim uslovima“, rekla je ona i dodala da za decu postoji jako malo sadržaja u ovom mestu, zbog čega se škola trudi da im pruži što više sadržaja.

ĐUKANOVIĆ: POSETA VUČIĆA HRVATSKOJ KORISNA ZA OBE DRŽAVE

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović smatra da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj korisna za obe države i da je značajno da se reše problemi koji su prouzrokovani raspadom bivše Jugoslavije.

Upitan da li u odnosima Srbije i Hrvatske prošlost može da se preskoči, Đukanović je rekao da to nije lako, ali da je značajno da se gleda u budućnost.

"Značajno je da se gleda u budućnost, da se reše problemi nastali kao posledica raspada Jugoslavije i da se ide dalje, kako bi se i Srbija i Hrvatska ponovo našle pod jednim oktiljem a to je EU", rekao je Đukanović za RTS.

Vrginmost, foto Tanjug


Za predlog predsednika Srbije da se stavi moratorijum na teme iz prošlosti on kaže da je "značajno da nema tema koje podstiču loše raspoloženje".

MEDIJI: KITAROVIĆ NA UDARU KRITIKA ZBOG VUČIĆA

Glasilo vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), portal "Direktno.hr", oštro danas kritikuje predsednicu Kolindu Grabar Kitarović zbog njene izjave, tokom konferencije za novinare sa srpskim predsednik Aleksandrom Vučićem, da spoljnu politiku Hrvatske ne mogu definisati "marginalci".

Portal je, naime, objavio transkript izjave predsednice, te pozvao čitaoce da sami prosude da li je Grabar Kitarović njome "pljunula" svojim biračima u lice.

Ovo glasilo je svojevremeno pokrenuo bivši lider HDZ Tomislav Karamarko, a neposredno nakon njene izjave na zvaničnom portalu objavljen je članak kojim, podsećaju predsednicu da su upravo ti marginalci zaslužni za njenu aktuelnu funkciju.

Portal "Indeks".hr konstatuje da to možda nije moguće primetiti, ali da je ovim činom započeo rat u HDZ-u.



"A sad, omiljena predsednica, ona koju su oni na vlastitim ramenima nosili u ured na Pantovčaku, poziva u goste čoveka kojeg (veterani) percipiraju kao četnika", piše "Indeks", objašnjavajući šta se predsednici zamera.

SRBI IZ VRGINMOSTA: DA VUČIĆEVA POSETA DOPRINESE BOLjITKU

Srbi iz Vrginmosta i okolnih sela, koji su se danas okupili u Domu kulture kako bi razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ističu da im ta poseta puno znači u smislu podrške u političkom i svakom drugom obliku, ali naglašavaju da se teško živi, te da bi njima najviše značilo ako bi poseta omogućila pomake na ekonomskom planu.

Jedan od meštana kazao je za Tanjug, iščekujući dolazak srpskog predsednika u sali u Domu kluture, da porodice odlaze iz ovih krajeva pre svega iz ekonomskih razloga i da se to odnosi ne samo na Srbe, već i na Hrvate iz Bosne koji su tu doseljeni.

Većina od njih oko 200, koliko je došlo na razgovor s Vučićem, očekuju da i mladi osete efekte Vučićeve posete, da im se pruže neke bolje mogućnosti i uslovi.

Srbi ocenjuju da je taj korak u pravcu pomirenja veoma dobar i da tako treba da se nastavi i ubuduće.

U Domu kulture okupilo se oko 200 srpskih građana koji će predsedniku izneti svoja viđenja situacije i očekivanja od budućnosti.

VIDEO: VUČIĆ POSETIO ŠKOLU U VRGINMOSTU

Predsednik Vučić posetio školu u Vrginmostu.


VUČIĆ O POSETI: MOGU REĆI DA SAM ZA SADA ZADOVOLjAN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji drugog dana posete Hrvatskoj boravi u Vrginmostu, gde živi i srpsko stanovništvo, izjavio je da je za sada zadovoljan i da očekuje da mnogo toga promenimo u budućnosti".

"Mogu za sada reći da sam zadovoljan i da očekujem da mnogo toga promenimo u budućnosti", kratko je komentarisao posetu Hrvatskoj Vučić za televiziju N1.

Očekuje se, navodi ovaj medij, da Vučić posle druženja s građanima, posete lokalnoj školi i jednoj porodici davati izjave za medije.

VUČIĆ ŠKOLI "GVOZD": ZA POČETAK 10 LAP TOP RAČUNARA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Osnovnu školu "Gvozd" u Vrginmostu, kojoj je poklonio 10 lap top računara, a pošto postoji potreba za još jednim, obećao da će još tokom dana i taj jedan biti isporučen.

U informatičkom odeljenju, Vučić je razgovarao sa učenicima koji su mu pomoću mikrobita napisali: "Hvala na donaciji".




Takođe je sa njima popričao i o tome kako žive u svom mestu. Vučić je u jednom trenutku zamolio novinarske ekipe da izađu iz učinice i nastavio razgovor sa đacima bez prisustva medija. Nakon razgovora, u holu škole deca su za predsednika Srbije izvela jednu koreografiju.

Vučić je na kraju, interesujući se za rad folklorne sekcije, upitao da li im je nešto potrebno, na šta je dobio odgovor da bi voleli da imaju vlašku nošnju, pa je obećao da će dobiti i tu nošnju.



Od direktorke škole "Gvozd" Barbare Ljubišić, predsednik Vučić je na poklon dobio ručni rad đaka te škole, na čemu se posebno zahvalio.

Direktorka škole "Gvozd" Barbara Ljubišić rekla je da je dobro da se radi na pomirenju i uspostavljanja boljih odnosa između dve zemlje i da je dobra inciijativa predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da pozove svog srpskog kolegu da poseti Hrvatsku.

"Mi smo ozbiljna obrazovna ustanova, ne pravimo nikakav razlike među decom, poštujemo i negujemo različitosti, nacionalnosti i vere i time se možemo ponositi", rekla je Ljubišić za Tanjug jutros neposredno pred dolazak Vučića u školu.




VUČIĆ: DA SA PONOSOM NOSITE SVOJE SRPSKO IME

Želim da s ponosom nosite svoje srpsko ime, da se nikog ne stidite, nikog ne bojite i da imate pravo da kažete šta očekujete i od Srbije i od Hrvatske, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbima iz te zemlje. Opširnije pročitajte OVDE.







VUČIĆ: SPREMNI SMO DA DAMO HRVATIMA SVE ŠTO TRAŽIMO ZA SRBE

Predsednik Srbije Aleskandar Vučić rekao je danas da je Srbija spremna da sve što traži za Srbe u Hrvatskoj da i Hrvatima u Srbiji - "bez ikakvih problema, istog sekunda".

"Da ne pričamo da to mora da da agencija, komisija, Sveti Petar... ne. Sve što tražimo za vas, mi smo spremni istog sekunda da učinimo za Hrvate, ne samo po meri reciprociteta, već smo spremni da uradimo i više. Želimo da se svi građani osećaju u Srbiji kao kod kuće", rekao je Vučić u Vrginomostu tokom razgovora sa meštanima.

Napominjući da je video tragove ratnih razaranja i da mali broj ljudi živi u tom kraju, predsednik Srbije je zahvalio sprskom življu što pod teškim okolnostima živi tamo i ostaje zajedno sa svojim porodicama.



"Vi nam recite šta mislite da mi svojom politikom pre svega možemo da učinimo da vama pomognemo i da vam olakšamo život", naveo je Vučić i poželeo meštnaima da žive bolje i da budu sigurni i bezbedni.

"Želim vam da svoje ime prezime i srpske slave čuvate i da to vaše komšije Hrvati takođe žele i da vam pomažu u tome, da vas bodre, a isto ćete i vi njih u očuvanju njihovih traidicja i njihovih vrednosti", naveo je Vučić.

VUČIĆ I SRBI: SRBIJA ĆE POMOĆI PROJEKTIMA I FINANSIJSKI

Predsednik Srbije razgovarao je sa Srbima u Vrginmostu, a prva njihova pitanja predsedniku odnosila su se na težak ekonomski i socijalni položaj i da bi im dobrodošla pomoć u vezi sa izradom projekata i planova kako bi se iskoristio potencijal koji taj kraj ima.

Kako su rekli, nemaju nijednog projekta, nisu osetitli ništa od toga što je Hrvatska već godinama član EU i ništa nisu dobili iz tih fondova.

Za projekte i planove su im, kažu, potrebni stručnjaci, pa su zatražili pomoć u tom smislu od predsednika, ali i finansijsku, kako bi se i neki od tih budućih projekta ostvarili.

Dodali su i da je zemlja u većem delu u vlasništvu Srba, da ima potencijala za poljoprivrednu proizvodnju, ribnjake, te da bi želeli da se bave savremenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Predsednik Srbije je rekao da mogu da računaju na pomoć, da će videti i sa Hrvatskom državom šta je njima u planu, šta može zajednički da se uradi, šta bi mogla Srbija da finansira i kako da nešto zajednički urade.

"Mi ćemo da vidimo da pomognemo, neće biti problem u novcu, a vi vidite da projekti budu održivi, jer neće se bacati novac u bunar", rekao je Vučić.





VUČIĆ: "GURAĆEMO" PITANjE PENZIJA, IAKO NEMA VOLjE U HRVATSKOJ VLADI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je danas u razgovoru sa Srbima u Vrginmostu da će Srbija učiniti sve da se reši pitanje isplate njihovih penzija za period od 1995. do 1998, uprkos nepostojanju dobre volje sa hrvatske strane.

To je, rekao je Vučić, bilo jedno od pitanja u razgovorima u Zagrebu.

"Ne vidim da će tu biti brzog rešenja, pa čak i da će ga ikad biti. Volja hrvatske vlade je, bar mi se tako čini, da ne dođe do isplate tih penzija. Ali, mi ćemo da ih molimo da to učine, pa da i mi nekako učestvujemo u tome”, rekao je Vučić.

Predsednik SNV Milorad Pupovac kaže da je ovo treća vlada sa kojom pokušavaju da reše to pitanje i da ne odustaju, čak ni pošto im sud u Strazburu nije bio naklonjen.

Formirana je radna grupa od predstavnika Ministarstva rada i zastupnika SDSS i umirovljeničkih organizacija i prvi sastanak je održan prošle nedelje, naveo je Milorad Pupovac.


Takvih ljudi ima oko 30.000, danas ih je možda i manje, a radi se o penzijama za period od 1995-98.

“Nećemo davati laka obećanja, ali ćemo dati sve od sebe da rešimo neke od slučajeva”, poručio je Pupovac.

Vučić je obećao da će se Srbija za to boriti, pogotovo što se broj tih ljudi smanjuje i to ne bi bio veliki finansijski udarac za Hrvatsku.

Jedno od pitanja ticalo se i dalje obnove kuća, a Vučić je rekao da je i o tome u ponedeljak razgovarao u Zagrebu.

“Od 2013. gotovo nikakvih pomaka nije bilo i nadam se da će to uskoro biti pomereno sa mrtve tačke”, rekao je on.

Jedno od pitanja ticalo se i tržišnih cena za otkup stanova, a Vučić je naglasio da se može pomoći, ali da se to neće činiti za one koji ne žive ovde.



Kada je reč o problemu otkupa stanova radi se o oko 800 slučajeva, a Pupovac naglašava da i Srbi treba da načine korak sa svoje strane, a to je da snize cenu.

Srbi su u razgovoru sa Vučićem istakli da im je problem i nedostatak resursa i stručnih ljudi.

VUČIĆ: SRBIJA ĆE OBEZBEDITI STIPENDIJE ZA 20 - 25 SRPSKIH ĐAKA

Predsednik Srbije danas je u Vrginmostu obećao da će Srbija obezbediti stipendije za 20 -25 mladih, đaka odlikaša, iz srpskih socijalno ugroženih porodica.

Vučić je u razgovoru sa meštanima, Srbima iz Vrginmosta i okolnih sela, gde živi oko 700 srpskih porodica, razgovarao o njihovim porblemima, a zamoljen je da Srbija pomogne oko stipendija, kako bi ta deca nastavila školovanje.

Kako je rečeno, oko 100 mladih ljudi aplicira kod srpskog kluba Privrednik za stipendije, a predsednik Vučić je obećao da će Srbija pomoći i dati stipendije za 20, do 25 dece, što će iznositi više od 20.000 evra na godišnjem nivou.

SRBIN IZ VOJNIĆA VUČIĆU: BOLjE BI BILO DA STE NAVIJAČ "PARTIZANA"

Jedan od Srba sa kojima u Vrginmostu danas razgovarao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zamolio je za pomoć fudbalskom klubu u Vojniću. Opširnije pročitajte OVDE.

VUČIĆ: HRVATSKA STRANA POKAZALA INTERES ZA REKONSTRUKCIJU PRUGE BEOGRAD - ZAGREB

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, u razgovoru sa Srbima u Vrginmostu, da je Srbija, zbog nezainteresovanosti ranijih hrvatskih vlasti, bila naterana da radi na modernizaciji pruge prema Budimpešti, pa će sada dobar deo saobraćaja biti izmešten prema Beču, umesto da ide preko Zagreba i Ljubljane.

On je izrazio zadovoljstvo što je hrvatska strana sada pokazala interes da se rekonstruiše pruga Beograd-Zagreb.

"Ja sam to predlagao nekadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću, ali on nije bio zainteresovan za istočne izlaznice. Mislim da je i hrvatski interes da se to napravi, jer sve što dođe iz centralne Evrope mora da ide dalje prema jugoistočnoj Evropi", objasnion je Vučić.



On je, na molbu Vlade Dražića da se Srbija uključi u obnovu železničke infrastrukture na pruzi Sisak-Karlovac, rekao da ne misli da naša zemlja može da ulaže u tu prugu, ali da je zainteresovan da pita i razgovara sa hrvatskom vladom o tome kako bi se završila pruga do Rijeke.

To nam je, kako je kazao, bio najkraći put do centralne Evrope.

S tim u vezi ukazao je i da je "Put svile" jedan od najvećih projekata u savremenom svetu, napominjući da će Kina 2029.imati najveći BDP u svetu, pa više nikome taj projekat neće biti smešan.


VUČIĆ: OČEKUJEMO VEĆE POVERENjE IZMEĐU HRVATSKIH VLASTI I SRBA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je njegova poseta Hrvatskoj bila od izuzetnog značaja i da postoje oblasti u kojima će se u kratkom vremenskom periodu postići značajni rezultati.

"Očekujemo veće poverenje hrvatskih vlasti i Srba, veću podršku, veće uključivanje u rad državnih organa, rešavanje otvorenih problema za pripadnike srpske zajednice. Mi smo spremni da pomognemo", kazao je Vučić novinarima u Vrginmostu, sumirajući posetu Hrvatskoj.

On je istakao da je ponosan na to kako se srpska delegacija ponašala, racionalno i odgovorno i ozbiljno.

Predsednik Vučić je izrazio žaljenje što je na meti kritike bila predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ističući da će građani opipljive rezultate tek videti.

Najavio je i da će uskoro uputiti poziv hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović da poseti Srbiju, i da će do tada, pre njene posete, već biti i nekih opopiljivih rezultata onoga što je dogovarano.



Rekao je da može da bira gde želi doći, u Suboticu, Novi Sad, Sombor, bilo koji grad Srbije, dodajući da će do tada sigurno biti opipljivih rezultata ove posete.

„Meni je teže palo to što je na meti kritika bila predsednica Grabar Kitarović, nego što su mene vređali poslednjih sedam dana", rekao je i dodao:

"Pozivam građane Hrvatske da vide za nekoliko meseci da li je poziv bio pametan ili ne, da li će Hrvati u Vojvodini ili Srbiji živeti nešto bolje ili lošije. Siguran sam da ćemo nekoliko zahteva u potpunosti ispuniti, neke krenuti da rešavamo. To će biti opipljivi rezultati“, naglasio je on.

Rekao je da isto očekuje i kada je reč o položaju Srba.

„Očekujemo veće poverenje hrvatskih vlasti i Srba, veću podršku, veće ukljčivanje u rad državnih organa, rešavanje otvorenih problema za pripadnike srpske zajednice. Mi smo spremni da pomognemo“; kazao je Vučić.

To su, kako je dodao, konkretne stvari koje se tiču ljudi, bilo da su Srbi i Hrvati, jer će i jedni i drugi osetiti pomake na bolje.

„Bez obzira na to, jer vidim da se neka vrsta političke histerije zbog moje posete ne smiruje u Hvatskoj, u Sbriji neće biti takvih problema sa drzavnim zvaničnicima. Mi ćemo pokazati lice odgovornih, onih koji gledaju u budućnost, a oni koji se ne budu pridržavali tog stava nosiće političke posledice u narendom periodu“, najavio je Vučić.

Ocenio je dobrim što su pokrenute mešovite komisije, kako bi se rešilo makar da se zna da nismo u stanju da se dogovorimo oko graničnih pitanja.

„Uveren sam da će i oko nestalih lica biti pomaka, jer je to važno za porodice bilo da su Srbi ili Hrvati“, podvukao je on.

Istakao je da ako se u infrastrukturi nestso napravi, po pitanju železničke pruge Zagreb-Beograd, mogao da kaže da su rezultati više nego očekivani.

LINTA: PRVI PROBLEM - ZAPOŠLjAVANjE

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ukazao je danas da su preostali Srbi u Hrvatskoj suočeni sa teškom situacijom i da se svakodnevno bore za svoja prava.

On je, prilikom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima u Vrginmostu, ukazao da je prvi problem zapošljavnje.

S tim u vezi naveo je kao primer policijsku stanicu u Vrginmostu, gde je zaposleno 60-tak ljudi, od kojih svega dva Srbina, dodajući da čak čistačica svakodnevno iz Petrinje dolazi da čisti stanicu.

Linta je rekao da je sliča situacija i u drugim mestima, te da bi bilo važno da se više Srba zaposli, shodno strukturi stanovništva.



Takođe je ocenio da bi Hrvatska trebalo da radi više na tome, jer je zakon o manjinama, koji je donet pre 16 godina, ostao mrtvo slovo na papiru.

Naveo je da je u Srbiji otvoreno 200 hrvatskih kompanija, dok istovremeno nisu stvoreni uslovi da srpski apital ulazi u Hrvatsku.

SASTANAK VUČIĆA I KARDINALA JEDAN OD NAJVEĆIH DOMETA POSETE

Sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, jedan je od najvećih dometa dvodnevne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, rekao je danas Generalni sekretar Predsednika Srbije Nikola Selaković.

"Predsednik Srbije je u ponedeljak imao aktivnost koja nikada nije bila u agendi posete nekog srpskog državnika Hrvatskoj. Poseta kardinalu Bozaniću u Zagrebu je jedan od najvećih dometa ove posete", rekao je Selaković gostujući na televiziji "Pink" uz podsećanje da je vera ono što razdvaja Srbe i Hrvate.

Srbe i Hrvate, kako je naveo, povezuje sličan jezik, viševekovna prošlost, nekada zajednička borba protiv zajedničkih neprijatelja, borba za neke vrednosti zapada, ali ono što ih razdvaja - jeste vera, napomenuo je generalni sekretar predsednika.

Sastanak Vučića i zagrebačkog karninala za Selakovića je signal da je makar razgovorom moguće otopiti odnose između Srba i Hrvata, iako se ne slažemo oko mnogih stvari.




VUČIĆ O GOVORU U GLINI: PONIZNOST NIJE MERA POŠTOVANjA, NEĆU SE DODVORAVATI

Poniznost nije mera poštovanja, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić delu hrvatskih novinara i dodao da od njega ne treba da očekuju da se dodvorava i ponižava, niti da pristane na ponižavanje Srbije.

Vučić je to rekao u razgovoru sa novinarima u Vrginmostu, u kojem su novinari hrvatskog ogranka N1 televizije i televizije Nova insistirali na njegovom govoru u Glini, te da li će se ograditi od tog govora.

"Ono što vi ne razumete to je da su naša viđenja onoga što je bilo 95. godine potpuno različita", rekao je Vučić, u nastojanju da objasni da potrpuno različit pogled Srba i Hrvata na prošlost ne sme da bude razlog da ne razgovaraju o budućnosti.

"Kod vas je mera podrške i poštovanja i ljubavi prema nekom direktno proporcionalna meri poniznosti koju bi prema vama trebalo da pokaže", rekao je Vučić i dodao:

"Takvu vrstu poniznosti, straha i potrebe da vam se dodvoravam nikada nećete videti", rekao je Vučić.

Na tom pitanju, inače, i izvinjenju, deo hrvatskih medija insistirao je još uoči posete srpskog predsednika, tokom nje, a obraćanje u Vrginmostu iskoristili su da ga još jednom postave.


Na pitanje TV Nova o tome da li će se izviniti i da li taj govor opterećuje odnose dve zemlje, Vučić je rekao:

"Čuo sam bezbroj istih pitanja. Interasntno je da je ta mera vaše podrške i poštovanja direktno proporcionalna poniznosti, koju očekujete od nekoga ko bi došao među vas. Takvu vrstu poniznosti s moje strane, ili straha i potrebe da se dodvoravam, nikad nećete videti", odgovorio je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je jedini teritorijalni spor koji imaju dve zemlje pitanje granice na Dunavu.

Primetio je da je bio učtiv, odgovoran i ozbljan, te da na uvrede nije odgovarao uvredama i teškim rečima. "

"I danas sam slušao laži i neistine o sebi i nemam problem da na to odgovorim", rekao je Vučić dodavši da Srbi i Hrvati imaju potpuno različite poglede na ono što je bilo pre 23 ili 28 godina, ali da to ne znači da ne treba da žive zajedno i da razgovaraju.

Kaže i da je srećan jer nijedan hrvatski predsednik ili premijer sa kojima se niko u Srbiji ne slaže nikad neće doživeti u našoj zemlji takvu hajku, na kakvu je on naišao.

"Rekao sam, vaša želja da prema nekome imate pristojan odnos uvek mora biti dirketno proporcionalna meri poniznosti koja se mora pokazati. Nećete to da doživite. Rekao sam da nemamo teritorijalnih problema sa Hrvatskom. Jedino što vam je bilo potrebno jeste - da li bi dobili nešto što bi koristili za lično ponižavanje predsednika Sbrije. Taj film nećete gledati", kaže on.


"Sinoć su mi savetnici pokazali kakve su emisije bile o meni na HRT-u. Ja sam se na to nasmejao. Slušao sam priče o bahatom četrniku, iako mi niko u široj porodici nije bio četnik", kaže Vučić.

Naveo je i da su sve kuće Vučića 92. godine u selu Čipuljić spaljene, a da on nije tražio izvinjenje, nego da je želeo da pričamo o budućnosti.

"Takve gadosti o sebi sam čuo na nacionalnom programu, ne pamtim od 90. Nisam se naročiti nasekirao. To je i mera razlike na kojoj moramo da insistiramo", poručio je Vučić.

"A, ta vrsta poniznosti, potrebna da bi neko bio dobar da se ''kandiduje'' da razgovara sa nekim iz Hrvatske, to nije dobar put. To ni do čega neće dovesti", smatra predsednik Srbije.

Na ponovljeno insistiranje hrvatskih novinara po istoj temi, on je ponovio da su naša viđenja šta je bilo 95. potpuno različita.

"Vi kada hvalite Oluju, to je praznik u Hrvatskoj i mi vas razumemo. A za nas je to dan tuge i to je kod svih Srba isti slučaj, i onih koji žive ovde i onih u Beogradu", kaže on. Na dobacivanje da u tom govoru pominje "veliku Srbiju", uzvratio je da toga u govoru uopšte nema, da su to dodali, ali i da nema mesta njihovoj nervozi.

"Nešto vam ne ide, pa se sekirate. Jurili ste me, pa uđe neki poslanik da mi dobacuje. Samo zbog jedne stvari ste došli, ništa vas drugo ne zanima", rekao je Vučić, zamolivši ih za pristojnost i strpljenje da saslušaju njegov odgovor, ako ga već pitaju.

Na pitanje kako se oseća u Hravtskoj, kaže da se oseća odlično svuda.

Predsednik Vučić je odgovarajući na pitanje da li je realno da se ostvari sve ono o čemu se govori proteklih dana, poput bescarinske unije, unapređenja ekonomske i privredne saradnje, rešavanja problema nestalih. . . rekao da postoji zajednička budućnost regiona i da nema mogućnosti da se to izbegne, jer građani obe zemlje očekuju bolji život.

VUČIĆ: SRBI TREBA DA ŽIVE NORMALNO I GRADE DOBRE ODNOSE SA HRVATIMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas Srbima u Hrvatskoj da se ne osvrću na uvrede da su četnici.

On je, u obraćanju novinarima, nakon sastanka sa Srbima u Vrginmostu, reagovao na konstataciju da su Srbi nazivani u hrvatskim medijima i javnosti četnicima, a Vrginmost centrom četnika.

Naglasio je da oni treba da žive normalno po svome, da grade dobre odnose sa komšijama Hrvatima, da ne pokazuju bilo kakvu nervozu i da gledaju kako sebi da obezbede više posla.

Pozvao je novinare na obe strane da stišaju malo emocije i da svi pokažemo da smo u stanju da na racionalan način razgovramo o svim problemima.

Prema njegovim rečima, važno je da rešavamo probleme običnih ljudi u budućnosti.

Kazao je da je u Vrginmostu razgovarao i sa mnogo Hrvata, da su ga u školi sačekali i Hrvati i Srbi, i da nije ni znao koje je dete koje nacionalnosti, te da je doneo malo pomoći, kao i da će to biti politika Sbrije u budućnosti.

Upitan šta očekuje od predsednice Hrvatske po pitanju poboljšanja položaja srpske zajednice Vučić je kazao da je razgovor koji je imao sa njom bio važan i da veruje da će ona ostavriti dobar rezultat za pripadnike hrvatske manjine u Srbiji, što će značiti ostvarenje više prava Srba u Hrvatskoj i veću pažnju koju će dobiti.

"To su konkretni rezultati koje ćemo imati i biće najvidljiviji", naglasio je on. Rekao je da veruje u dobre stvari u budućnosti, u više poštovanja, razumevanja, kao i da se nada manjim emocijama.

Zahvalio se hrvatskoj drzavi na odlično organizovanoj poseti, kao i Srbima na odličnom dočeku.


Na pitanje da li je realna njegova ideja o zajedničkom ekonomskom tržištu u regionu Vučić odgovara potvrdno.

"Realno je kada ljudi žele da govore o realnom i racionalnom životu i onome što je važno za njihove sudbine. Teško je kada ljudi imaju emocionalni pristup i kada mislite da se na mržnji nešto može izroditi", rekao je on.

Uveren je da je to budućnost, da je važno za sve.

"Možete da odbijate tu ideju godinu, tri ili pet, ali posle teško. Posle toga ljudi moraju na to da račnaju. Ljudi će tražiti bolji život", zaključio je on.

"SVE KUĆE VUČIĆA SU SPALjENE, A NIJEDNU NIJE SPALIO NIJEDAN VUČIĆ"

Predsednik Srbije izjavio je na kraju posete Vrginmostu, u kojem u najvećem broju žive Srbi povratnici, da je tokom posete Hrvatskoj imao veoma važne sastanke, kojih nikada neće biti dovoljno. Opširnije pročitajte OVDE.



VUČIĆ I GRABAR KITAROVIĆ NA SVEČANOJ SKUPŠTINI SNV U ZAGREBU

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je danas na otvaranju svečane skupštine SNV u zagrebačkoj dovrani "Vatroslav Lisinski" da "odnosi Srba i Hrvata, Hrvatske i Srbije ne smeju biti zarobljenici, a posebno ne taoci prošlosti".

Obraćajući se prisutnima u punoj dvorani, među kojima su i predsednici Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović koji će i govoriti, Pupovac je rekao da su oni, zbog onoga što su učinili tokom proteklih dana zaslužili zahvalnost i podršku u onome što čine i čemu streme.

Učešćem u skupštini SNV Vučić završava dvodnevu posetu Hrvatskoj tokom koje razgovarao sa najvišim hrvatskim zaničnicima i posetio Vrginmost.

Skupštini SNV prisustvuju i hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, srpska ministarka građevine Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.


PORFIRIJE: SVAĐALI SMO SE I MIRILI, TREBA DA BUDEMO BRAĆA

Mitropolit Porfirije izrazio je danas zadovoljstvo što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić smogao snage i hrabrosti i pored neprijatnog ambijenta, i sa ove i sa one strane granice, da prihvati poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i dođe u Zagreb i Hrvatsku.


"Srbi i Hrvati su upućeni jedni na druge. Svađali su se ali su se i mirili jer jesu i treba da budu braća", rekao je Porfirije na Trećoj Velikoj skupštini Srpskog nacionalnog veća (SNV) u Zagrebu.


"Siguran sam da i ovaj susret dva predsednika zaista jeste jedna banja" rekao je Porfirije uporedivši susret Vučića i Grabar Kitarović sa stavom Šopenhauera da su susreti - banje.


"Rezultati i efekti boravka u banji pokazuju se tek naknadno. Sad ima mnogo onih koji bi parazitski hteli da umanje značaj susreta i možda se čini da nije moralo do njega doći jer će efekti biti nepovoljni.Ali susret koji se desio jeste banja koja će rezultate tek pokazati", poručio je on.


KOLINDA NA UDARU KRITIKA ZBOG VUČIĆEVE POSETE

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović se, zbog poziva srpskom kolegi Aleksandru Vučiću da poseti Hrvatsku, našla na udaru kritika dela vlade, vladajuće HDZ i opozicije, kao i na društvenoj mreži Fejsbuk, koju ona veoma voli, ali u poslednja dva dana na njenoj stranici nema nijedne fotografije sa predsednikom Srbije.


Portal index.hr piše da su očito admiistratori stranice hrvatske predsednice procenili da to ne bilo dobro prihvaćeno u javnosti od gotovo 400.000 njenih fanova.


Ovaj medij konstatuje da je takva procena dobra, ali da, iako nema fotografija sa Vučićem, njeni fanovi su, kažu, pronašli način da joj poruče šta misle o toj poseti.


VUČIĆ: HVALA ŠTO ČUVATE SVOJE SRPSKO IME I PREZIME

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u obraćanju na skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da Hrvatska i Srbija treba da čuvaju identitet Srba u Hrvatskoj, kao što mi u Srbiji imamo obavezu i odgovornost da čuvamo identitet Hrvata u Srbiji.


Na početku obraćanja, Vučić je zahvalio svim Srbima iz Hrvatske koji su došli na skup što čuvaju svoja ognjišta, svoje porodice i svoje srpsko ime i prezime.


"Srbi u Hrvatskoj su narod sa bogatom istorijom, koji je dao veoma značajan viševekovni politički, društveni, kulturni i naučni doprinos u izgradnji svake državne zajednice na prostoru današnje Hrvatkse", poručio je Vučić.


On je ponovio zahvalio hrvatskoj predsednici na pozivu u vreme "kada je najlakše u Zagrebu napadati Srbe i Srbiji i kada nije mnogo teško u Beogradu na sličan ili istovenat nači odgovarati".


GRABAR KITAROVIĆ SRBIMA: HRVATSKA JE VAŠA DOMOVINA

Predsednica Hravtske Kolinda Grabar Kitarović poručila je danas Srbima u Hrvatskoj da je Hrvatska njihova domovina, kao i da je dijalog put u budućnost i ujedno zapreka za ponavljanje tragedija/


Obraćajući se učesnicima Skupštine SNV, ona je rekla da joj je drago što može da ih pozdravi na tom mestu kao njihova predsednica.


Podsetivši na vremena kada su Srbi i Hrvati sarađivali, ona je poručila da su nadolazeća vremena umanjila osećaj bliskosti i poverenje, a da su ostale posledice i frustracije koje se i danas osećaju.


"I ako se ne možemo složiti oko svega iz prošlostsi uvereni smo da možemo da sarađujemo, da kao političari imamo zadatak da učimo iskorake koji će svima otvoriti perspektivu bolje budućnosti. Zato sam i uputila poziv Vučiću i i zahvaljujem mu na odzivu", poručila je ona.


POLOŽAJ SRBA SE NIJE PROMENIO U PROTEKLIH PET GODINA

Prava i položaj Srba u Hrvatskoj 2018. nažalost nisu se bitnije promenili od vremena održavanja Druge velike skupštine Srpskog nacionalnog veća (SNV) 2013, ocenjeno je večeras u izjavi Velike skupštine SNV.


Sporost, odlaganje, pa i zanemarivanje u ostvarivanju prava za koje su odgovorne državne institucije obeležile su prethodnih pet godina. Zbog toga položaj Srba u Hrvatskoj nije unapređen nego je u nizu aspekata i unazađen, ocenjeno je u dokumentu koji je pročitan na kraju Velike skupštine.


To posebno važi za nivo tolerancije i celog seta prava koja su se počela ostvarivati za vreme ulaska u EU.


Ona prava koja su obnovljena neretko su predmet novih osporavanja. Položaj koji je osiguran međunarodnim sporazumima, kao što je Erdutski sporazum, Pismo namere, Ustav i ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i posebni zakoni, takođe se nastoje narušiti.


Zato nam i u narednom razdoblju predstoji borba za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena.


To bismo trebalo da delimo sa svim demokrataskim organizacijama, jer je to ujedno i borba za demokratsku Hrvatsku.


VUČIĆ O POSETI HRVATSKOJ: NAJVAŽNIJE JE ONO ŠTO ĆE USLEDITI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večaras da je najvažniji rezultat njegove posete Hrvatskoj ono što će uslediti, a to je napredak u nekoliko zajedničkih sfera od interesa Srbije i Hrvatske.


Kako je naveo, reč je pre svega o položaju Srba u Hrvatskoj, što Srbiju najviše zanima.


Međutim, istakao je da se ne stidi da kaže da ga zanima i da se učini sve što je moguće da bi se poboljšao položaj Hrvata koji žive pre svega u Vojvodini.


"Da čak ne merimo to u brojevima i bilo čemu drugom, ti ljudi su građani Srbije, želimo da se osećaju na najbolji način", poručio je predsednik Srbije u intervjuu javnom servisu.


Naveo je da ima mnogo stvari za koje Hrvati u Srbiji žele pomoć, od rektorata do veće podrške njihovim kulturno-umetničkim društvima i poručio da će se konkretno veoma brzo videti rezultati.


"Nadam se da će hrvatska država na isti način postupiti prema Srbima, za koje sam danas video, a mogli ste i vi to da vidite, naročito u Vrginmostu, u Podgorju, da se ljudi plaše, da ne smeju najotvorenije da iskažu svoje mišljenje. Nadam se da će to biti nešto drugačije u budućnosti, to je naš posao", rekao je Vučić.


VUČIĆ: OČEKIVAO SAM DA ĆE BITI TEŠKO, ALI NE NA OVOM NIVOU

Aleksandar Vučić izjavio je danas u Zagrebu da je očekivao da će poseta Hrvatskoj biti teška, dodajući da "iako su teške, stvari idu u dobrom smeru".


"Očekivao sam da će biti teško, ali ne na ovom nivou. Držao sam se dostojanstveno", rekao je Vučić za RTS posle svečane skupštine Srpskog narodnog veća (SNV).


Na pitanje da li je razgovor s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem bio neprijatan, Vučić je rekao da je bilo teških tema.


Vučić je rekao i da je "Srbija manje slaba" i da "Srbija neće biti manje snažna u budućnosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Ucene

13.02.2018. 09:39

Danas je jasno koji su uslovi stavljeni pred Srbiju za ulazak u EU!Hrvati su za malu Sloveniju i slovence govorili da su oni pre mali da ih neko nešto pita u toj EU pa su im stavili blokadu na 4g uzalud potrošenog života sa širenjem mržnje oko Piranskog zaliva pa eto i posle arbitraže ništa nije rešeno e zato se ide na sud čija odluka mora da se poštuje!

Una

13.02.2018. 10:42

Poseta Srbima u Hrvackoj je jako bitno,da se mogu Srbi osecati nezaboravljeni od strane svoje zemlje Srbije.

Proficap

13.02.2018. 10:53

I kada se vrati, odnosi opet na nulu. Ne mozemo nikada da budemo dobri sa njima, a ovaj susret je udvaranje Vucica i Kolinde SAD-u i EU-u.

Nenad

13.02.2018. 10:59

Drugi dan posete Hrvatskoj predsednik Srbije je iskoristio da se sastane sa srpskim porodicama u Vrginmostu.

Ratko

13.02.2018. 10:59

Srpki predsdnik je opet pokazao kako se uvek brine i vodi računa o Srbima koji žive u regionu.

Marko

13.02.2018. 11:01

Strašno je što još uvek čujemo odjeke ratova ali sam ponosan na našeg Predsednika, samo politika mira može značiti napredak za ceo region.

brkacrni

13.02.2018. 11:07

Svojom posetom predsednik je pokazao odlucnost da se odnosi izmedju dve zemlje poboljsaju.

zlaja

13.02.2018. 13:51

@Janko - I trebate,odavno nije bilo ovako mudrih i zrelih izjava,čovjek je definitivno sazrio,sad samo treba nastaviti tako,a mi ćemo svoje trenutne bukače rješiti već na prvim izborima,vjerujte mi promijenio se mentalni sklop u dobrog dijela hrvata

Sandra

13.02.2018. 12:18

I ovi ljudi imaju mnogo problema koje treba rešiti. U sličnoj su situaciji kao i naš narod na Kosovu.

KAO I DO SADA

13.02.2018. 13:43

@dragana - @Dragane, sutra kad se predsednik vrati u Beograd, u Zagrebu se svlaci svecana odeca, navlaci se radna, i kao uvek raspalice po srbima.

Joksa

13.02.2018. 12:27

Rukovodstvo naše države mora da se maksimalno založi kako bi se najveći problemi srpskog stanovništva u Hrvatskoj rešili.

NA SVAKOJ FOTKI SMESTILI MU SAHOVNICU IZA POTILJKA

13.02.2018. 13:40

Nigde na stolu gde je sedeo, nema srpske zastave, ako je i ima tako su je ujke lepo umotale da se ne primeti da je srpska, a one duz puta koje su postavili, to je skrnjavanje srpske zastave, IZGLEDA TO PREDSEDNIK NIJE NI PRIMETIO?

Miomir

13.02.2018. 13:40

Dokle ce oni da sebi dizu cenu, zar misle da su toliko bitni u vezi naseg ulaska u EU da moramo da im se ,,uvlacimo,,

dokle

13.02.2018. 14:29

Turci zainteresovani za kupovinu bar dve uljare, Rusi za šećerane, mlekare i hladnjače... Kočnica zbog Evrope? Na koju gledamo preko Hrvatske? I hrvatskih firmi po Srbiji?

Mikalo

13.02.2018. 15:06

SASTANAK VUČIĆA I KARDINALA JEDAN OD NAJVEĆIH DOMETA POSETEOcigledno da Djuric, Tuzlanka Mihajlovic i Vulin ne misle nista protiv sastanka srpskog predsednika i katolickog verskog poglavara. Izgleda da drzava treba da je odvojena od crkve samo kad Vladika Amfilohije nesto kaze. Ali, nema veze, glasacu za vas.

Mikalo

13.02.2018. 15:50

@Mikalo - Dragi moji, ja sam vas, ne lupajte mi minuse, jer necu ih glasati, salio sam se.

Јовица

13.02.2018. 19:50

@Mikalo - Касно си нам рекао! Због последње реченице дао сам ти минус....

Srbo

13.02.2018. 15:07

Krajinu je napravila Srbija 91. A izdala ju i opet Srbija 95. Mislili smo da ce nas zastiti, a oni nas pustili niz vodu. Sve ostalo su lazi. O buducnosti sa hrvatima nema smisla trositi rijeci.